Annons

Välj bästa kockkniven – Hem & Hyra testar åtta vassa konkurrenter

Tester Det finns en vinnare, men det är en strid på kniven. Billiga som dyra knivar är alla vassa nog att klara labbets tuffa krav. Vilken du väljer är en smaksak visar Hem & Hyras test.
Foto: Testfakta
Vinnaren? Hugget som stucket.

Dåliga knivar i köket kan göra matlagningen till en mardröm. Och finns det ingen alls som fungerar, så är ändå en vettig kockkniv en prioriterad investering. Men särskilt dyr behöver den inte vara. I Hem & Hyras test av åtta rostfria kockknivar på brittiska laboratoriet ­CATRA är det ingen som får underkänt och testets billigaste kniv från Ikea kom på andra plats.

Och med knapp marginal blev ­kniven från Victorinox bäst i test. Den fick goda resultat i alla testmoment.

En knivs viktigaste egenskap är ­skärpan och den mätte laboratoriet ­enligt gällande standard i en maskin där man under kontrollerade former kan mäta hur djupt knivarna klarar av att skära igenom testpapper. Här mättes både knivarnas ursprungliga skärpa och hur snabbt knivarna förlorar sin skärpa.

Men när knivarna sedan skärptes upp med en knivslip av bättre kvalitet blev nästan alla knivar mindre vassa än de var från början. Särskilt Yaxells kniv som visade upp en exceptionell skärpa från början blev betydligt mindre vass.

– Det är svårt för en vanlig ­konsument att få tillbaka en knivs ursprungliga skärpa, och om det är viktigt så måste man vara noga med att följa tillverkarens råd för hur knivarna ska skärpas, säger testledare och metallurg Steve Green på CATRA.

Sämst skärpa hade ­kniven från Mora of Sweden. Efter återskärpning med knivslipen låg skärpan knappt över standardens gräns för godkänt.

Fiskars kniv visade sig vara den enda kniven som klarade sig helt utan rostangrepp efter sex timmars doppande i varm saltlösning. Knivarna från Yaxell och Ikea blev däremot så pass allvarligt angripna av rost att de fick underkänt av laboratoriet.

– Båda knivarna är gjorda i vad som brukar benämnas damaskus-stil med en kärna av hårt stål omgiven av flera lager av ­mjukare och mindre rostbenäget stål. Det är relativt vanligt att dessa typer av ­knivar får rostangrepp på ­knivseggen där den mer rostkänsliga kärnan exponeras.

Men till syvende och sist är val av kniv en personlig fråga. Det visar inte minst laboratoriets användartest där en panel bestående av två kvinnor och två män, alla med olika stora händer, fick hacka och skära sig igenom både kött, ost och grönsaker med olika texturer. De fick också bedöma knivarnas vikt, balans och greppsäkerhet.

FOTNOT. Förklaring till testvärden: 

* Antal millimeter testpapper som kniven skär igenom under de tre första skärtagen.
** Antal millimeter testpapper som kniven i nyskick sammanlagt skär igenom med 60 skärtag.

Victorinox Rosenträ
Totalbetyg 8,3
Cirkapris
650 kronor
Knivbladets längd (cm)
22
Vikt (gram)
120
Material & konstruktion
Stansat blad inkl sk tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
Knivstålets hårdhet (HRC)
56,5
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
109 / 80
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
376
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
100
Kommentar Bäst i test.
Ikea Briljera
Totalbetyg 8,1
Cirkapris
500 kronor
Knivbladets längd (cm)
19,4
Vikt (gram)
220
Material & konstruktion
Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i trä.
Knivstålets hårdhet (HRC)
57,5
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
113 / 75
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
611
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
100
Kommentar Mycket bra slitagetålighet. Mycket starkt och styvt knivblad. Står emot korrosion sämst.
Mac Chef Universalkniv
Totaltbetyg 8,0
Cirkapris
950 kronor
Knivbladets längd (cm)
21,5
Vikt (gram)
144
Material & konstruktion
Stansat blad inkl s k tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
Knivstålets hårdhet (HRC)
57
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
118 / 76
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
474
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
100
Kommentar Mycket starkt och flexibelt knivblad. Svårt att få kniven lika vass igen.
Sabatier Lion Ideal
Totalbetyg 7,9
Cirkapris
1 100 kronor
Knivbladets längd (cm)
20,0
Vikt (gram)
176
Material & konstruktion
Helsmidd i rostfritt stål, nitat handtag i plast.
Knivstålets hårdhet (HRC)
58,5
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
62 / 87
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
406
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
75
Kommentar Sämst skärpa vid nyskick. Bättre efter återskärpning. Står emot ­korrosion bra.
Yaxell Zen
Totalbetyg 7,9
Cirkapris
1 500 kronor
Knivbladets längd (cm)
20,0
Vikt (gram)
212
Material & konstruktion
Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i laminat.
Knivstålets hårdhet (HRC)
57,5
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
141 / 80
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
649
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
30
Kommentar Exceptionell skärpa vid nyskick. Svårt att få kniven lika vass igen. Sämre böjtålighet p g a svag svetsfog.
Fiskars Norr
Totalbetyg 7,8
Cirkapris
700 kronor
Knivbladets längd (cm)
20,0
Vikt (gram)
152
Material & konstruktion
Stansat blad inkl s k tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
Knivstålets hårdhet (HRC)
57
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
72 / 70
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
368
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
50
Kommentar Favorit i det praktiska testet. Står emot ­korrosion bäst. Okej skärpa.
Global G2
Totalbetyg 7,8
Cirkapris
1 400 kronor
Knivbladets längd (cm)
20,0
Vikt (gram)
169
Material & konstruktion
Stansat blad av rostfritt stål. Handtag i rostfritt stål fyllt med sand. Kniv och handtag ihopsvetsade.
Knivstålets hårdhet (HRC)
55
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
87 / 76
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
552
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
30
Kommentar Favorit i det praktiska testet. Bra slitagetålighet. Sämre böjtålighet p g a svag svetsfog.
Mora of Sweden Classic 1891
Totalbetyg 7,6
Cirkapris
1 100 kronor
Knivbladets längd (cm)
22,0
Vikt (gram)
175
Material & konstruktion
Stansat blad inkl s k tånge i rostfritt stål. Handtag i trä.
Knivstålets hårdhet (HRC)
58,5
Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
68 / 54
Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
263
Knivbladets böjtålighet, ­maxbelastning (N)
75
Kommentar Knappt godkänd skärpa och blir slö ­snabbast. Kraftigt knivblad.
Fakta: Fakta om testet

Det brittiska laboratoriet ­CATRA, specialiserade på knivar och skärverktyg, har på uppdrag av Test­fakta testat åtta rostfria kockknivar med en bladlängd på cirka 20 cm. Följande egenskaper har testats:

  1. ­Knivens skärpa (som ny, ­efter slitage och efter skärpning).
  2. ­Användning
  3. Styrka, flexibilitet och slag­tålighet.
  4. Korrosion.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.