Välj bästa kockkniven – Hem & Hyra testar åtta vassa konkurrenter
Dåliga knivar i köket kan göra matlagningen till en mardröm. Och finns det ingen alls som fungerar, så är ändå en vettig kockkniv en prioriterad investering. Men särskilt dyr behöver den inte vara. I Hem & Hyras test av åtta rostfria kockknivar på brittiska laboratoriet CATRA är det ingen som får underkänt och testets billigaste kniv från Ikea kom på andra plats.
Och med knapp marginal blev kniven från Victorinox bäst i test. Den fick goda resultat i alla testmoment.
En knivs viktigaste egenskap är skärpan och den mätte laboratoriet enligt gällande standard i en maskin där man under kontrollerade former kan mäta hur djupt knivarna klarar av att skära igenom testpapper. Här mättes både knivarnas ursprungliga skärpa och hur snabbt knivarna förlorar sin skärpa.
Men när knivarna sedan skärptes upp med en knivslip av bättre kvalitet blev nästan alla knivar mindre vassa än de var från början. Särskilt Yaxells kniv som visade upp en exceptionell skärpa från början blev betydligt mindre vass.
– Det är svårt för en vanlig konsument att få tillbaka en knivs ursprungliga skärpa, och om det är viktigt så måste man vara noga med att följa tillverkarens råd för hur knivarna ska skärpas, säger testledare och metallurg Steve Green på CATRA.
Sämst skärpa hade kniven från Mora of Sweden. Efter återskärpning med knivslipen låg skärpan knappt över standardens gräns för godkänt.
Fiskars kniv visade sig vara den enda kniven som klarade sig helt utan rostangrepp efter sex timmars doppande i varm saltlösning. Knivarna från Yaxell och Ikea blev däremot så pass allvarligt angripna av rost att de fick underkänt av laboratoriet.
– Båda knivarna är gjorda i vad som brukar benämnas damaskus-stil med en kärna av hårt stål omgiven av flera lager av mjukare och mindre rostbenäget stål. Det är relativt vanligt att dessa typer av knivar får rostangrepp på knivseggen där den mer rostkänsliga kärnan exponeras.
Men till syvende och sist är val av kniv en personlig fråga. Det visar inte minst laboratoriets användartest där en panel bestående av två kvinnor och två män, alla med olika stora händer, fick hacka och skära sig igenom både kött, ost och grönsaker med olika texturer. De fick också bedöma knivarnas vikt, balans och greppsäkerhet.
FOTNOT. Förklaring till testvärden:
* Antal millimeter testpapper som kniven skär igenom under de tre första skärtagen.
** Antal millimeter testpapper som kniven i nyskick sammanlagt skär igenom med 60 skärtag.
- Cirkapris
- 650 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 22
- Vikt (gram)
- 120
- Material & konstruktion
- Stansat blad inkl sk tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 56,5
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 109 / 80
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 376
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 100
- Cirkapris
- 500 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 19,4
- Vikt (gram)
- 220
- Material & konstruktion
- Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i trä.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 57,5
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 113 / 75
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 611
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 100
- Cirkapris
- 950 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 21,5
- Vikt (gram)
- 144
- Material & konstruktion
- Stansat blad inkl s k tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 57
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 118 / 76
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 474
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 100
- Cirkapris
- 1 100 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 20,0
- Vikt (gram)
- 176
- Material & konstruktion
- Helsmidd i rostfritt stål, nitat handtag i plast.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 58,5
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 62 / 87
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 406
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 75
- Cirkapris
- 1 500 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 20,0
- Vikt (gram)
- 212
- Material & konstruktion
- Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i laminat.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 57,5
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 141 / 80
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 649
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 30
- Cirkapris
- 700 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 20,0
- Vikt (gram)
- 152
- Material & konstruktion
- Stansat blad inkl s k tånge av rostfritt stål. Handtag i trä.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 57
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 72 / 70
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 368
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 50
- Cirkapris
- 1 400 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 20,0
- Vikt (gram)
- 169
- Material & konstruktion
- Stansat blad av rostfritt stål. Handtag i rostfritt stål fyllt med sand. Kniv och handtag ihopsvetsade.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 55
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 87 / 76
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 552
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 30
- Cirkapris
- 1 100 kronor
- Knivbladets längd (cm)
- 22,0
- Vikt (gram)
- 175
- Material & konstruktion
- Stansat blad inkl s k tånge i rostfritt stål. Handtag i trä.
- Knivstålets hårdhet (HRC)
- 58,5
- Skärpa nyskick / återskärpt (mm)*
- 68 / 54
- Slitagetålighet, totalt skärdjup (mm)**
- 263
- Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N)
- 75
Det brittiska laboratoriet CATRA, specialiserade på knivar och skärverktyg, har på uppdrag av Testfakta testat åtta rostfria kockknivar med en bladlängd på cirka 20 cm. Följande egenskaper har testats:
- Knivens skärpa (som ny, efter slitage och efter skärpning).
- Användning
- Styrka, flexibilitet och slagtålighet.
- Korrosion.