Annons

Bädda för vintersömnen

Tips & Råd Många växter som glatt dig under sommaren går att spara. Vinterförvara dem väl, så klarar de kylan.​
Petunior, tagetes och andra sommarblommor är det bara att slänga när frosten hälsat på. Andra växter övervintrar däremot om de får rätt förutsättningar. En del sommarblommor som pelargoner, jätteverbena, blåsalvia och
dahlior är egentligen fleråriga, men tål inte minusgrader och måste förvaras frostfritt på vinterhalvåret.
Har man en Medelhavsinspirerad balkong med olivträd, buxbom och rosmarin krävs särskild omsorg om växterna för att de ska klara sig. Eftersom de är vintergröna behöver de kunna ta upp vatten från jorden, och om jorden är frusen torkar de ihjäl. Många fleråriga rabattblommor övervintrar lätt i kruka men behöver
skydd mot väta. Tänk också på att skydda krukorna så att inte de går sönder av kylan. Frukt och rotfrukter från kolonin kan förvaras på balkongen under hösten.
Litet kom ihåg
Pelargoner, änglatrumpeter och citrusväxter
Flytta inomhus före de första frostnätterna. Placera ljust i sval rumstemperatur.
Olivträd, fuchsia, rosmarin, buxbom, Afrikas blå lilja
Skydda växterna från regn under senhösten, så att de torkar upp. Utsätt dem gärna för en frostknäpp och ta sen bort vissna blad. När frostnätterna börjar bli regelbundna packar du in växterna i bubbelplast och ställer krukorna på en träplanka eller frigolitbit så tätt intill husväggen som möjligt. Låt gärna en julgransslinga med smålampor följa med i ”paketet”. Den kan tändas under riktigt kalla perioder och höjer då temperaturen något inne i ”bubbelhuset”. Lufta då och då under perioder med plusgrader.
Dahlia, blåsalvia, jätteverbena
Efter första frosten klipps alla ovanjordiska delar bort. Flytta krukorna till ett mörkt och svalt utrymme, som källaren eller vinden. Eller gräv upp knölarna/rötterna och förvara dem i en kylväska av frigolit som du fyller med torvmull och ställer i balkongens varmaste hörn. Lägg en trasmatta eller liknande över kylväskan om det blir riktigt kallt. Knölarna grävs upp och planteras om i april-maj.
Större mängder frukt och rotfrukter
Äpplen, potatis och morötter förvaras på balkongen, gärna i en frigolitlåda som håller frosten stången ett tag. Bästa temperaturen är tre till fem plusgrader. Obs! Olika lådor till frukt och rotfrukter!
Perenna växter
Växter som normalt övervintrar i rabatter utomhus flyttas in mot huset. Skydda från regn genom att placera dem under stolar och bord.
Krukor
Krukor töms och tas in, eller ställs upp och ner.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.