Annons

Balkongen – så fixar du julstämningen

Tips & Råd Är balkongen full av tomflaskor, cyklar och gammal bråte? Med bara fem enkla idéer kan du trolla fram en stämningsfull julbalkong!
 Handen på hjärtat, så här års fungerar balkongen ofta som avställningsplats, eller hur? Men det är roligare att blicka ut genom fönstret om du har något fint att titta på. Genom att skapa julstämning på balkongen känns det också som att utesäsongen förlängs, även om pyntet främst fungerar som blickfång.
 
Det behövs inte så mycket för att förvandla balkongen från en skräpig förrådshörna till ett mysigt blickfång med mycket julkänsla. Satsa på vintergrönt, ett blomsterarrangemang, en krans, några röda äpplen och lite pynt så har du något att vila ögonen på ända fram till jul
Julbocken

Pyntet går ju nästan inte att komma undan till jul, och visst kan du sätta ut en liten tomtegubbe om du känner för det. Ett alternativ är en julbock, antingen i halm, eller som här gjord av granris. Håll utkik på torgen och julmarknader, där brukar man kunna köpa rustikt julpynt med trädgårdskänsla.
Ett alternativ är att pynta med en ljusslinga. Tänk på att använda en som är lämpad för utomhusbruk. Undvik
starkt färgat ljus och blink som kan störa dina grannar.
 
Kransen

Kransen symboliserar evigheten och brukar därför användas i andliga sammanhang. Ett alternativ är att använda den som julpynt på balkongen. Du kan hänga den på balkongdörren men du kan också lägga den på bordet och ställa en ljuslykta i mitten. Väljer du att köpa en färdig krans på torget är det verkligen ett enkelt snabbfix! En krans som bundits av vintergrönt som gran- eller tallris kan läggas som en ”krage” på en blomsterkruka och göra ditt arrangemang
mer personligt.
 
Girlangen 

Att rama in balkongräcket med hjälp av en grönskande girlang är en klassiker. Det är ett enkelt sätt att få balkongen att se ombonad och hemtrevlig ut – både för den som tittar ut inifrån lägenheten och för den som går förbi utanför.
Tall och gran är enklast att arbeta med, men du kan också använda buxbom eller ene. Hos julgransförsäljarna brukar du kunna hitta prisvärt ”grönt”. Bind fast med en smidig ståltråd (som knappt syns) eller ett rustikt hampasnöre
(som blir en dekorativ detalj i sig).
 
Fruktfatet

Svenska äpplen är inte bara goda, de är vackra också. Röda äpplen känns förstås extra juliga. Samla dem på ett fat tillsammans med mossa, kottar och kanske några lysande röda nypon. Är fatet djupt nog kan du komplettera med några hyacinter. Skaka av det mesta av jorden och dölj rötterna med mossa. Om du har problem med fåglar som vill äta frukten kan du använda konstgjorda äpplen i stället för färska, eller så förser du dem med ett tunt lager vax (doppa dem i stearin som du smält i ett vattenbad).
 
Blomsterlådan

Blommor på balkongen är ett måste om julstämningen ska infinna sig. Välj växter som tål kyla och minusgrader. Hyacinter och tazetter klarar sig bra så länge det inte blir ihållande perioder med minusgrader. Särskilt bra är de på en inglasad balkong, eller en balkong som är ”indragen” i huset. Julrosor har oftast inga problem med minusgrader, men de kan behöva en tillvänjningsperiod. Till de mest tåliga blommorna hör vinterbär, Skimmia, som finns med både röda och limefärgade blommor. Använd gärna lite udda ”krukor”.
 

Annons
Fakta: 3 juliga balkongtips

Sätt aldrig ut dina julstjärnor på balkongen. De är mycket känsliga för kyla och drag och tål inte temperaturer under tio plusgrader.
Pyssla själv. Skaffa dig en rulle med tunn ståltråd, (blomstertråd eller myrtentråd), så blir det enkelt att göra kransaroch andra arrangemang.
Är du osäker på om blomman du är på väg att köpa tål frost? Fråga personalen i butiken!Har du möjlighet åk ut till en plantskola eller trädgårdsbutik.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.