Annons

Bananflugor – så blir du av med dem

Tips & Råd Lika säkert som att semestern inte varar för evigt kommer de små svarta flygfäna. Lär dig hur du blir av med bananflugorna.
Storstäda köket och släng gammal frukt för att förebygga att du får bananflugor.

En dag ingenting. Nästa dag en hel koloni med små svarta bananflugor som har intagit köket.

Det är bananflugan, Drosophila, som kommit för att kalasa på övermogen frukt, jäst saft och ruttnande sopor. Står det ett glas framme med rester av saft eller vin så är de där direkt! Ofta har man dem ovetande med hem från butiken när man köper frukt eller grönsaker. De håller gärna till kring jordgubbar, meloner, persikor och förstås bananer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är jästdoften som bananflugorna dras till. Jäst finns överallt i våra hem, förutom i köket hittar man den på huden och i dofter från frukter och snittblommor. Att undvika bananflugor i sitt hem är därför mycket svårt. Och har man en gång fått in dem så flyttar de också runt jästen från ett ställe till ett annat när de landar på en ny och till synes fräsch frukt.

Annons

Om man vill bli av med bananflugor bör man först och främst storstäda i köket. Våttorka alla ytor och släng gammal frukt och annan mat som står framme. Töm soporna och städa rent i skåpet under vasken. Gå även ut med glas- och pappersinsamlingen där det kan finnas tomma vinflaskor, juicepaket eller liknande.

Fånga sedan bananflugorna genom att locka dem till en fälla. Töm fällan efter ett par dagar och sätt ut en ny tills alla bananflugor är borta. Köper du ny frukt så låt den gärna stå på ett svalare ställe, kanske i en kylväska på ett skuggigt ställe på balkongen eller i ett svalt köksskåp, tills den är uppäten. När höstkylan kommer brukar bananflugorna vara lättare att bli av med.

Läs ocksåOhyra på växterna – så blir du av med dem

De små insekterna står även i vetenskapens tjänst. Bananflugan är lätt att odla i laboratorium och de har mycket kort generationstid vilket gör dem mycket användbara i genetisk forskning. De utnyttjas även i undersökningar av evolutionära, populationsdynamiska och ekologiska mekanismer.

Annons

 

Bananfluga
Smeknamn. Bananflugan har många smeknamn. Blomfluga, slattfluga, juicefluga, vinfluga, whiskyfluga är några.

Fakta: 4 EFFEKTIVA FLUGFÄLLOR

FÄLLA 1:

Dela en petflaska. Blanda 1 dl vatten, 1 dl vinäger, 2 msk honung och lite diskmedel. Häll blandningen i botten, sätt den övre delen upp och ner. Flugorna drunknar.

FÄLLA 2:

Häll upp lite gul juice i en burk, tillsätt ett par droppar diskmedel, gör en tratt av papper. Flugorna lockas av färgen och drunknar.

FÄLLA 3:

Fyll ett glas med en skvätt rödvin, droppa i ett par droppar flytande tvål. Flugorna drunknar.

FÄLLA 4:

Köp gula klisterremsor på rulle. Häng upp remsan i köket. Flugorna lockas till färgen, fastnar och dör.

Läs också Så ger du dina växter rätt näring Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.