Annons

Så ger du dina växter rätt näring

Tips & Råd Precis som människor behöver mat måste växterna få näring för att frodas. Ibland kan till och med en skvätt av ditt egna kiss göra susen.
Foto: Görgen Persson
Tillskott. Växterna behöver näring för att frodas och må bra. Genom att näringsvattna dina krukväxter håller de sig friskare och tillväxten blir bättre.

Den viktigaste näringskällan för alla växter är solljus. Med hjälp av fotosyntesen kan växterna omvandla sol, koldioxid (som de fångar upp via luften) och vatten (som rötterna tar upp) till kolhydrater eller socker som man säger till vardags. Det bildas också en restprodukt, syre som utsöndras via bladen. Det är på grund av växternas behov av fotosyntes som de inte trivs i mörker, de tynar helt enkelt bort i brist på energi.

När plantorna växer i marken tar de via rötterna också upp olika mineraler och näringsämnen. Det växterna behöver mest av är kväve – som ger bladtillväxt, fosfor – som ger friskare rötter och främjar knoppbildning samt kalium – som bidrar till blomning och fruktsättning. Andra viktiga mineraler som växterna behöver är magnesium, svavel, järn, zink, koppar och några spårämnen till.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

När vi odlar inomhus i kruka behöver vi tillsätta dessa näringsämnen för att växterna ska må bra. Det finns en djungel av olika växtnäringsprodukter att välja mellan – men du kan också göra egen växtnäring helt gratis. Allt du behöver är ogräs eller en potta.

Olika slags näring:

Annons
 • Flytande näring, kemisk.
 • Flytande näring, Kravmärkt.
 • Stenmjöl eller basaltmjöl.
 • Näring i pulverform.

Fakta: Gör din egen växtnäring
Skjuts. Näring gjord på kokta nässlor funkar bra inomhus. Det ger bra skjuts åt tillväxten.

Ogräs:

 • Du kan även göra växtnäring av växtrester, särskilt nässlor och vallört är rika på kväve.
 • Fyll en kastrull med färska eller torkade nässlor, häll på vatten och koka upp.
 • Låt svalna och spä nässelvattnet med 10 delar vatten. Överblivet nässelvatten förvaras svalt, till exempel i kylskåp, annars oxiderar det och börjar lukta illa. Det går bra att använda kalla rester av alla örtteer även om de inte är lika potenta som nässlor.

Guldvatten:

 • Guldvatten – urin som används till näring. Kissa i en potta och späd urinen med 10 delar vatten. Detta innehåller framförallt kväve vilket främjar tillväxten.
 • Människan har använt gödsel från djur i alla tider. Växterna tar upp näringen, inte bakterier eller hormoner.
 • Tvärtom fungerar jorden som ”reningsfabrik” och tar bort eventuell lukt samt kemiska hormoner och medicinrester. Använd alltid färsk urin, får den stå i kannan omvandlas den till ammoniak och luktar därefter.

Vid omplantering:

 • Tillsätt långtidsverkande näring till jorden i samband med omplantering.
 • Du kan till exempel använda:
  neemcake (1 tsk/l jord),
  stenmjöl (1 msk/l jord).
 • Extra magnesium är särskilt bra till fruktbärande växter, om du odlar tomater eller chili till exempel. Tillsätt då epsomsalt (½ msk/l vatten) en gång i månaden.
Fakta: Obs, dosera rätt!

Flytande näring är snabbverkande, stenmjöl och pulverbaserade medel i regel långtidsverkande. Följ alltid doseringsanvisning på förpackningen. På hösten tillsätter du halv dos och på vintern en fjärdedels dos. Lämna inga rester av ekologisk näring i kannan, då den oxiderar och börjar lukta illa.

1. Eko. Ekologisk flytande näring är oftast trögflytande och svart.

2. Magnesium­sulfat. Kallas epsomsalt i butik, ökar växternas produktion av klorofyll.

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.