HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ohyra på växterna – så blir du av med dem

Tips & Råd Konstiga små kryp och matta blad. Ohyra på krukväxterna är ett elände! Lär dig känna igen de olika typerna och hur du bekämpar dem.

Den absolut vanligaste ohyran krukväxterna drabbas av är bladlöss. Det finns många olika arter, de kan vara gula, gröna eller svarta. Ofta sitter de många tillsammans i toppen på nya skott eller på undersidan av lätt hopskrynklade blad.

Den torra luften gör att spinn trivs utmärkt. Spinn är pyttesmå insekter som knappt syns, däremot lämnar de ett spindelvävsliknande vitt ”nät” efter sig, vilket gör att man ser angreppet tydligt.

Läs ocksåHyacinter och granris – så får du till julblomstretSå här får du till julpyntet

På vårkanten brukar också mjöllöss och hoppstjärtar dyka upp. Dessa ser man bäst när man stöter till krukväxten – då far de i luften och flyger omkring ett tag innan de åter landar på växterna.

👍 Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Värst är sköldlöss och ullöss, som ofta smyger sig på växterna. Det börjar som små bruna eller vita prickar och kan utvecklas till riktigt jobbiga angrepp som är svårbekämpade.

Läs ocksåSkapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Andra opassligheter

  • Rotlöss. Bildar ett vitt nät i jorden. De är svårbekämpade. Släng den så att den inte smittar.
  • Sköldlöss. Bruna ”pluppar” på bladen. Suckulenter och orkidéer drabbas ofta.
  • Spinn. Drabbar när inomhusluften är för torr. Förebygg genom att duscha plantorna.
Bladlöss kan sköljas bort med hjälp av vatten.
Bladlöss kan sköljas bort med hjälp av vatten.

Vill du bli av med andra kryp? Så här slipper du de vanligaste krypen i hemmet.

Fakta: Så här blir du av med ohyran

METOD 1: VATTEN

Gör så här: Skölj bladen under kranen (eller i duschen). Hjälp till med fingrarna så att alla löss försvinner. Klipp bort hårt angripna blad.Funkar på: Bladlöss, lätta spinnangrepp.

METOD 2: SÅPVATTEN

Gör så här: Blanda ½ deciliter såpa i 1 liter vatten i en sprejflaska. Spreja hela växten noga, även undersidan av bladen. Undvik att ställa växten i solsken så länge den är fuktig. Upprepa efter en vecka.Funkar på: Spinn, envisa bladlöss, hoppstjärtar.

METOD 3: SÅPSPRIT

Gör så här: Tillsätt 1 matsked rödsprit till såpvattnet (se ovan). Spreja noga. Komplettera med en tops som du doppar direkt i rödsprit och ”duttar” på varje enskild insekt.Funkar på: Mjöllöss, Sköldlöss, ullöss.

METOD 4: KEMIKALIER

Gör så här: Köp insektspinnar (provado) eller ett preparat med naturligt pyretrum. Pinnarna sticks ned i jorden. När du sprejar: Spreja alla blad, både ovan- och undersida. Ställ plantan i en säck över natten. Upprepa efter en vecka.Funkar på: Insektspinnar mot sugande ohyra. Sprej används mot ohyra som inte ”snällare” metoder biter på.

Läs också Köttätande växter – så funkar det Kaktusar och andra växter som överlever allt Befria barnen från paddan – lär dem att odla

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.