Annons

Barn på halvtid – så fixar du plats i lägenheten

Tips & Råd Bor du ensam halva tiden och har barnen hemma andra halvan? Så här får du utrymmet i din lägenhet att räcka åt er alla. Men var beredd att få sova på soffan – eller dela säng med de minsta.

Att gå igenom en skilsmässa med barn i familjen kan vara svårt, både känslomässigt och praktiskt. En stor lägenhet som oftast ska bytas till två mindre, ensam ekonomi som nu ska räcka till fler saker eller att du och exet träffar ny partner … som i sin tur också har barn i sitt bagage.

För en del går det alldeles galant medan för andra är det slitsamt med barn som kommer i kläm. Ett tryggt, rofyllt och funktionellt hem blir extra viktigt, där alla har sitt eget lilla krypin med sina prylar – både vuxna och barn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så hur gör man då på liten yta? Häng med Hem & Hyras stylist så får du tips och inspiration!


1.
Ligger det skor, vantar, bollar och gosedjur överallt? Satsa på några rejäla korgar och småförvaring, gärna med barnens namn på, så går det snabbt att städa upp – och lätt för barnen att hitta när de kommer nästa gång. Ordning skapar lugn, speciellt i hallen där stressen oftast hänger i luften ändå. Hjälp dig själv och familjen med en anslagstavla där allt från nycklar, räkningar och familjens kalender kan hänga.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

2. Korgar är det bästa sättet att snabbt samla upp saker på. Använd små korgar till anslagstavlor och hallbord, häng små namnlappar på så alla får varsin korg. De stora korgarna är perfekt för sportutrustning, paraplyer, leksaker, hinkar och spadar. Små korgar: 39 kronor, stor korg: 299 kronor, alla från Rusta.

3. En tamburmajor med knoppar både högt och lågt är ett måste i en barnfamilj – annars blir det du som ständigt får ta upp jackorna från golvet! ”Hemnes”, Ikea, 499 kronor. En praktisk veckokalender där du fyller i veckor och namn själv. Clas Ohlson, 199 kronor.

Annons

4. En praktisk veckokalender där du fyller i veckor och namn själv. Clas Ohlson, 199,90 kronor.

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

5. Roliga och stilfulla väggknoppar att hänga kläder på, Clas Ohlson, 79,90 kronor/ 2 stycken.


6. Bänk med förvaring i hallen är tacksamt för alla vantar och mössor – och trötta barn, Vidaxl.se, 1 899 kr.

7. Ingenting är så tacksamt som en rejäl skohylla i hallen! Manilloshop.se, 359 kronor.

8. Har du inte rum som räcker men tonåringen behöver sitta i lugn och ro och plugga? Då kan en garderob i hallen bli det perfekta tillhållet för ett litet krypin med skrivbord! Skrivbord ”Micke”, Ikea, 379 kronor.

9. ”Hällan” är låsbara skåpskuber som du kan bygga på som du vill efter ditt behov. Skönt att veta att småsyskonen inte ”lånar” tonåringens hörlurar, tuggummi och laddare till telefonen. Ikea, från 549 kronor/ kuben.

Annons


10. Sängskåp har funnits i över 100 år, och idag finns det i en mängd varianter, på höjden som enkelsäng, på bredden som dubbelsäng. Det smidiga med sängskåp är att de enkelt viks ihop på dagen och ser ut som ett vanligt skåp – perfekt om rummen inte räcker till. Chilli.se, från 6 995 kronor.

11. Bäddsoffor är vanliga idag, men det finns även praktiska bäddfåtöljer och dagbäddar du kan fälla ut till en dubbelsäng. Smidigt om barnen har vänner som ska sova över och det är funktionella möbler dagtid. Dagbädd, 2 499 kronor, fåtölj 3 299 kronor, båda från Jysk.


12. Hur gjorde man förr i tiden, när gemene man bodde trångt och hade 6-7 barn? Kan kök, säng och vardagsrum verkligen få plats i ett enda stort rum? Med lite trollande och smidiga nätta möbler så går det! Låt förvaring flytta uppåt väggarna. En säng med avskärmande kant blir bra vägg för det lilla ihopfällda matbordet och de stapelbara stolarna. När det är middag åker matbordet fram och vid tv-stunden fälls det ihop och sittpuffar och ett litet vardagsrumsbord får flytta fram. Ett annat tips är att möblera vardagsrumssoffan mitt i rummet – som en rumsavdelare, då kan man inreda bakom den med såväl säng, matbord, skrivbord eller hyllsystem. Alla möbler på bilden från Ikea.

13. Våningssängar är praktiska. Loftsängar kanske ännu bättre. Att investera i loftsängar gör att du kan frigöra golvyta och skapa unika små rum till varje barn och på så sätt anpassa både lek och behov på samma gång. Ilva, 5 999 kronor.

Fakta: Två tips
  • Att inte fastna vid normer är viktigt vid en skilsmässa. Lyssna på din familjs behov. Det är okej att dela säng med de minsta, sova alla i samma rum eller kanske sova på soffan – som folk har gjort i alla tider.
  • Draperier är enormt skönt när kaoset är som värst – då kan du gömma både korgar, skor och tamburmajor där bakom. Eller när din barnfria vecka infinner sig så behöver du varken se och känna ”det ordnade kaoset”.
Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.