Annons

Bilstölder – så minskar du risken

Tips & Råd Bilstölderna drabbar oftare hyresgäster. Det stjäls tre gånger så många bilar i hyresområden jämfört med villaområden.  Men stölderna har minskat de senaste åren. Här är några tips för att minska risken att bli av med bilen.

​Trenden är tydlig, bilstölderna minskar. På tio år har de minskat med hela 58 procent. Och det ser likadant ut i hela landet.

Anledningen är det elektroniska stöldskydd som nya bilar är utrustade med.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Skyddet gör det omöjligt att tjuvkoppla bilarna och gärningsmännen måste ha tillgång till startnyckeln för att bilen ska kunna stjälas.

Skyddet finns i alla bilar tillverkade efter 1998 och det syns i statistiken. Nästan alla bilar som stjäls i dag är äldre bilar, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Annons

De få gånger nya bilar stjäls sker det med ägarens egen nyckel, enligt en undersökning som företaget Larmtjänst har gjort.
Nycklarna stjäls på krogen, på gymmet eller någon annanstans när ägaren inte har uppsikt.

Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet

Hyresgäster är mer utsatta för bilstölder än villa- och bostadsrätts-ägare. Det stjäls tre gånger fler bilar i hyresområden jämfört med villaområden.

Det beror på att p-platserna är otryggare i hyresområdena, samt att hyresgäster i allmänhet kör äldre bilar, enligt Olle Westlund, utredare på Brå.

Annons

Ett ljus i mörkret är dock att nio av tio stulna bilar hittar tillbaka till ägarna igen. Men det är sällan tjuvarna åker fast.
Ofta rör det sig om ungdomar som vill nöjesåka, men även om organiserade ligor som stjäl bilarna för att sälja dem vidare utomlands, enligt Brå.

Läs ocksåBrandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg

Här stjäls flest bilar
(anmälda stölder per 100 000 invånare)
Stockholms län 395
Västra Götalands län 394
Västmanlands län 374
Södermanlands län 321
Skåne län 318
Gävleborgs län 300
Gotlands län 258
Kronobergs län 253
Västernorrlands län 247
Örebro län 242
Jönköpings län 238
Dalarnas län 229
Blekinge län 228
Värmlands län 226
Norrbottens län 211
Hallands län 187
Östergötlands län 183
Jämtlands län 180
Uppsala län 179
Kalmar län 155
Västerbottens län 112

 

Fakta: Så stoppar du tjuven

Lämna aldrig värdesaker i bilen. Det kan locka tjuvarna.
Köp en rattkrycka eller larm. Det både avskräcker och försvårar för tjuvarna.
Byt bil. Nya bilar är i princip omöjliga att tjuvkoppla (se artikel till höger)..
Parkera på en öppen plats eller i ett skyddat garage.

Är din p-plats stöldsäker?
Är den kameraövervakad? Studier visar att övervakningskameror motverkar bilstölder. Det krävs dock att det är ordentligt skyltat för att kamerorna ska verka avskräckande.
Hur är belysningen? En bra p-plats ska vara ordentligt upplyst dygnet runt. Det gör uppsikten större samtidigt som det ger en tryggare miljö för bilägaren.
Kan vem som helst komma in i garaget? Många bostads- och parkeringsbolag har installerat låssystem som gör att endast de som hyr parkeringsplats kommer in.
Har du en egen bur i garaget? Extremt kan tyckas, men garageburar är faktiskt effektiva mot inbrott. Kostar ofta mer än en vanlig p-plats, men å andra sidan krävs det en hel del jobb för tjuvarna att bryta sig in.

Läs också Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.