Annons

Här är krukväxterna som överlever allt

Tips & Råd Nyss flyttat hemifrån, nyskild eller bara trött på tomma fönsterkarmar? Lugn, det finns krukväxter

​Krukväxter gör lägenheten hemtrevlig och bidrar till bättre inomhusklimat genom att höja luftfuktigheten. Men om du tillhör dem som oftast tar död på allt som är grönt och levande – vad göra?

Svaret är lika svårt som enkelt: köp rätt växter (se listan till vänster). Köp inga stora växter för dyra pengar om du är osäker på hur de ska skötas. Satsa hellre på många olika mindre krukväxter, vilket är bättre för plånboken och ökar chansen att lyckas med åtminstone några.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är också viktigt att välja rätt kruka. Plastkrukor håller fukten bättre än lerkrukor, och minskar alltså behovet av vattning. Ett knep för den som vill vattna sällan är att lägga en bit oasis (finns i blomsterbutiken) i botten på en ytterkruka, fylla på med vatten och ställa krukväxten ovanpå oasiskuben. Vattnet ska inte nå upp till krukväxten, utan bara täcka oasisen.

Annons
Fakta: Välj rätt växt:

Minimal vattning:AgaveTrekantseuforbiaAloeFlaskliljaLyktrankaVaxrankaLummerkrassulaÄrtor på trådEcheveria
De verkliga överlevarna:FredskallaAspidistraParadisträdSvärmors tungaYuccaliljaZamiakalla
Lättskötta blommande:SaintpauliaNovemberkaktusKristi törnekronaPorslinsblommaBrudorkidé

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.