Annons

Här finns fällorna på lekplatsen

Tips & Råd ​Våren är här och lekplatserna fylls av stojande barn. Men se upp! Varje år skadas 16 000 barn under lek. Här är fällorna du bör veta om.
Det är fastighetsägarens ansvar att se till så att rådande säkerhetsstandard följs. Skulle ett barn göra sig illa kan det därför bli aktuellt med skadestånd.
Hem & Hyra har med hjälp av Hyresgästföreningen sammanställt en guide som du som hyresgäst enkelt kan följa för att kontrollera säkerheten på just din lekplats.
Råden är i överensstämmelse med den gemensamma standard som gäller i Europa sedan 1999.

Gungor
Det bör max finnas två gungor på varje ställning. Bommen, som gungorna hänger på, skulle annars bli för lång och lättare försvagas.
Mät avståndet mellan sanden och gungans underkant. Det ska vara minst 40 centimeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vippgungor & gungbrädor

Gungan ska ha fritt utrymme en meter åt alla håll. Kontrollera att handtag och fotstöd sitter fast.

Annons

Slitage och sand

Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet
Se efter så att inte golvbrädor på trappsteg är slitna. Saknas det målarfärg är risken för röta stor. Sanden vid lekredskap bör vara grovkornig sand som inte packar sig. I sandlådan går det däremot bra att baka sandkakor.

Rutschbana monterad på ställning

Annons
Det måste finnas två meter med mjukt underlag framför kanan. Ett barn ska kunna landa på fötterna och slå en kullerbytta utan att slå i något hårt.
Rutschbanan måste vara tät på båda sidor. Det får inte vara möjligt för kläder att fastna eftersom barnet då kan strypas.
Rutschbana utefter marken: Underlaget måste vara mjukt en meter på båda sidor om banan.

Läs också Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.