Annons

Medelhavsdukning – så fixar du den

Tips & Råd Bjud in värmen på din balkong – och håll en liten fest på Medelhavstema.Duka med färgstarka frukter och grönsaker.Komplettera med doftande växter.​
Varma sköna sommarkvällar. Visst är det något av det bästa som finns!
Låt drömmar och stämningar hämtade från Italien, Spanien och Grekland inspirera dig till en vilsam och välkomnande dukning på balkongen.
För att få en riktig Medelhavskänsla kring bordet gäller det att
frossa i växter med den rätta karaktären.
Alla kryddväxter, som ofta växer vilt längre söderut, passar
men särskilt fina dofter har timjan, rosmarin och lavendel. Mynta är också en favorit.
 
Till doftväxterna hör också doftpelargoner, som blommar sparsamt men odlas för att de har aromatiska blad – ofta luktar de apelsin eller citron, ibland kanel eller mint.

Alla växter på balkongen måste inte blomma. Gröna växter är inbjudande och rogivande. Prydnadsgräs fyller till exempel ut bra, men du kan också sätta ut vanliga krukväxter om du skyddar dem från stark sol de första dagarna. Salladsplantor
på rot hittar man ofta i livsmedelsbutiken under sommaren, de ger extra trädgårdskänsla på bjudningen.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Vill du på allvar känna dig förflyttad till Medelhavet så är växter som olivträd, fikon och olika citrusfrukter oslagbara. Olivträd är inte så känsliga mot frost och tål torka bra.
Fikon behöver mer vatten och näring, men är också frosttåligt.
Kalamondin är en vacker liten citrusfrukt som på vinterhalvåret kan stå på fönsterbrädan inne. Av frukterna
kan man göra en marinad eller marmelad.
Myrsine är en annan trevlig Medelhavsväxt, som ser ut som en uppstammad liten myrten, men är betydligt tåligare mot torka och därför lättare att lyckas med. Om du vill ha blomning, satsa på pelargoner. I södra Europa älskar man också pelargonen för dess blomrikedom och för att den är så lättskött.
En Medelhavsinspirerad måltid byggs kring rena, enkla råvaror.
Frossa i solmogna tomater och persikor, lägg till en god ost eller korv och ett nybakat bröd. Det som du inte odlar själv är okej att handla på torget – det gör man i Italien också!

Annons
Fakta: 5 gröna favoriter

Olivträd
Rosmarin
Prydnadsgräs
Myrsine
Taklök

 

5 blomfavoriter

Pelargon
Snötörel
Stäppsalvia
Lavendel
Kalamondin

 


 

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.