Annons

Odla din personlighet på fönsterbrädan

Tips & Råd Krukväxterna i ditt fönster kan avslöja vem du är: romantiker, trendig, ekonomisk, ekoförespråkare, en instängd skogsmulle eller en smart latmask.
Foto: Gören Persson
Låt rota sig. En samling loppisfyndade glasflaskor där sticklingar av bland annat pelargon, palettblad och basilika satts i vatten för att rota sig.

Växten i ditt fönster är mer än bara en vacker, levande organism. Den kan också ge en tydlig indikation om vem du är som person.

Saknar du växter hemma? Passa på att matcha din personlighet med Hem & Hyras guide.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Romantikern
Lyckoklövern med purpurfärgade blad och ljuvliga vita små blommor förökas med underjordiska rhizomer och är därför en av de enklaste att dela med sig av. Måste du köpa nytt blir det söta saker som lyckliga Lotta, pelargoner eller en blåblommig kornettblomma. Finner du en cyklamenknöl klipper du till – läggs på ett fat med en skvätt vatten och blommar till och från i flera månader.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

Ekoodlaren
I dina fönsterkarmar trängs ätbara grejer, alltifrån kryddor till citrusfrukten kalamondin. Du har även stoppat en bit ingefära i en kruka för att på sikt kunna skörda din egen. På bilden skymtar också den lilla bordstomaten Florida Petit, persilja och basilika samt en chiliplanta. Kom ihåg att vattna och gödsla dina ätbara växter regelbundet, och välj ekologisk näring så klart.

Annons

Latmasken
En smart latmask väljer supertåliga suckulenter som klarar sig med vatten ett par gånger i månaden och till och med kan utstå längre perioder av torka, särskilt på vintern. Välj ett ljust fönster och hissa upp persiennerna. De måste få tillräckligt med ljus. Bland växterna som trivs här är bladkaktus och apsvans, men också kaktusar av olika slag och krukväxten kallas pussmun, närmast kameran på bilden.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.

Skogsmullen
Du kan inte vara utan gröna växter. Du har gröna fingrar och inget emot att vattna var och varannan dag. I det här fönstret passar till exempel monstera, gullranka bladbegonia, fjädersparris, ampellilja och plättar i luften. Blommor behövs inte så länge bladen är så dekorativa som på bladbegonian till vänster.

Annons

Den ekonomiske
Kanske har du precis flyttat hemifrån och saknar pengar att investera i krukväxter? Tigg sticklingar av pelargoner, gullranka och annat av vänner och grannar. En ärvd gammal trädkrassula (paradisträd) och en snabbväxande kryddkarlbergare (längst till höger) ger atmosfär. I övrigt är det plantor på tillväxt såsom pelargon, änglavinge, tamarind, st paulia och
porslinsblommor.

Den trendige
Är du noga i ditt urval och väljer plantor utifrån utseende? Då är du en trendig person! Förmodligen har du ett mer sparsmakat urval av sådant som förekommer på bloggar och i inredningsmagasin just nu. Men glöm inte att växter behöver vattning och gödning. Zickzackbusken till vänster vill till exempel inte torka ut för hårt, medan opuntiakaktusen till höger kan stå veckor utan en skvätt. Under glaskupan syns en echeveria i blom.

Läs också Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.