Annons

Plantera tidigt på balkongen

Tips & Råd Nu är det dags att öppna balkongdörren, städa undan vinterns gråa täcke och frossa i färger och dofter.​
Växterna i vårens första balkonglåda måste vara lite extra tuffa och tåla kyliga nattemperaturer. Penséer klarar faktiskt att bli översnöade flera gånger och kan ändå överleva.
Penséer kan ha olika utseende, inte bara när det gäller färgerna. Det finns sorter som ser ut som kattansikten med morrhår och allt.

Plantera penséerna tillsammans med en liten tallplanta eller kanske en klottuja. Sätt också ner ett par krukor med den lilla mininarcissen ”Tête-à-tête” så har du en låda med hållbara växter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

6 växter som tål vårkyla
1 Pensé
2 Vårljung
3 Tusensköna
4 Dekorationsen
5 Klottuja
6 Mininarciss

Annons
Andra växter som tål den omväxlande vårtemperaturen är vårljung, tusensköna och dekorationsen.
Men hur tåliga växter du än har måste du hålla koll på termometern.
Det kan bli kyliga nätter, ja till och med nattfrost, ända fram till början av juni. Det kan räcka med att ställa in lådorna mot väggen eller under balkongbordet för att undvika frost.
Lägg gärna också över lite fiberduk eller ett lakan för att jämna ut temperaturskillnaderna under natten.

Många sommarblommor, främst pelargoner, fuchsior och flitiga lisa, finns att köpa som sticklingar tidigt på våren. Sätt dem ljust inne på fönsterbrädan.
När de börjar växa till sig kan du toppa dem för att få mer kompakta plantor. Toppsticklingarna planterar du i jord och får då dubbelt så många plantor att sätta ut på balkongen längre fram.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

För att få det riktigt lummigt behöver du växter både högt och lågt. Har du en balkong ovanför din egen kan du hänga amplar från taket. Klängväxter sätter du mot en spaljé.
Min favorit för balkongen är ett träd – minisyrenen ”Palibin”. Den blommar med massor av små blomklasar i månadsskiftet maj-juni. Och de doftar underbart. Eftersom ett träd har en stor rotklump behövs en rejäl kruka. Men det ryms också många andra växter runt stammen.

Annons

Passa på att låta en klängväxt leta sig uppför stammen och in i blomkronan. Då får du en andra blomning senare. Minisyrenen kan också blomma om i augusti–september!

Läs också Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.