Annons

Så naken får du gå hemma

Tips & Råd Bjuder du grannarna på för mycket av din bara kropp kan kontraktet ryka. Hem & Hyra har gått igenom flera års nakendomar.
Foto: Kristina Sahlén

Badande i ljus sitter studenten Ronja, 32, vid fönstret i sin enrummare och läser. En bok i straffrätt är allt som skyler hennes nakna bröst från måsarnas blickar utanför.

Lägenheten på fjärde våningen är väl skyddad från insyn. Inte för att det spelar Ronja någon roll om någon skulle få syn på hennes lekamen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Att vara naken handlar just om frihet, om att slippa förhålla sig till andra. Jag skulle inte dra för även om det gick att se in.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Även hos vänner kastar Ronja gärna både ytter- och underkläder när hon träder över tröskeln. Att vänja sig vid att gå naken ger ett positivt förhållande till den egna kroppen, resonerar hon. Dessutom blir det inte en så stor sak att klä av sig inför någon annan.

Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet

– Det praktiska med att gå naken är att det blir mer naturligt att ha sex. Man måste inte vänta tills det är dags att sova utan kan passa på medan det är ljust och man fortfarande är pigg.

För andra individer kan en avklädd kropp på andra sidan fönsterrutan vara provocerande. Hem & Hyra har granskat 20 rättsfall där personer kallats till domstol på grund av att de varit nakna i sina bostäder. Hälften av händelserna har lett till fällande domar (se exempel på domar nedan).

P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, betonar att man som grundregel har rätt att gå näck i sitt hem. Det är när nakenheten blir för provokativ eller riktas utåt som gränsen för vad som är tillåtet passeras. Då kan kontraktet ryka.

Läs ocksåBrandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg

– Det finns ytterst få vägledande fall att luta sig mot. Men om man använder lägenheten som en scen för att posera naken för andra är risken stor att drabbas av hyresrättsliga konsekvenser – utöver att du kan straffas för förargelseväckande beteende.

Vid sex och onani har man som boende något striktare krav på att ta hänsyn till grannar. I samtliga av de tio fällande domarna har nakenheten varit förenad med någon form av sexuell tillfredsställelse inför öppen ridå.

– Ju större risken är att grannar ser en, desto större hänsyn bör man ta. Men det är handlingen i sig – inte om man har en överkänslig granne eller inte – som ska bedömas.

Annons

Intill soffan i Ronjas lilla lya ligger ett flertal filtar staplade på hög i en hylla. De har legat orörda sedan länge, förklarar hon.

– Jag vet inte varför jag har så många – de används ju nästan aldrig. Många blir beroende av att kura in sig i filtar, men ju mer man går utan kläder, desto bättre lär sig kroppen att hålla värmen.

På liknande sätt vill Ronja vända på diskussionen om varför det nödvändigtvis måste vara den nakna personen som visar hänsyn, och inte tvärtom.

Problemet ligger i hennes mening snarare hos betraktaren. Att man tycker att en naken kropp är en så stor sak.

– Folk är ovana och tycker att det är jobbigt med nakenhet. Men lyckas man inte hålla blicken borta från folks fönster måste man kanske fråga sig varför man inte kan låta folks privatliv vara.

Fotnot: Ronja heter egentligen någonting annat.

Så naken får man vara inom lagens gränser

Man, 30, Skellefteå – FRIAS

På väg hem till en åldring såg kvinnorna från hemtjänsten att grannens badrumsfönster stod öppet. Där inne stod en duschande man och onanerade. När samma sak inträffat sju gånger anmälde de 30-åringen för sexuellt ofredande. Mannen hävdade att han var tvungen att ha fönstret öppet av ventilationsskäl och inte menat att väcka obehag. Han friades i tingsrätten.

Man, 63, Malmö – FÄLLS

En dag hörde den unga kvinnan hur det ringde på dörren. När hon kikade ut genom titthålet såg hon sin granne stå naken med sin penis i handen. Därtill ska kvinnan vid över 20 tillfällen ha bevittnat hur 63-åringen, som bor på samma våningsplan, stått utanför sin bostad utan kläder på underkroppen. Själv hävdar mannen att han brukade svalka sig i trapphuset efter sina träningspass. Mannen dömdes till dagsböter för ofredande.

Kvinna, 68, Dalarna – FRIAS

Annons

Grannarna tröttnade på hennes vana att sola naken utanför lägenhetsdörren och på baksidan av huset. Att hon även rört sig lättklädd i huset, slängt glödande fimpar omkring sig samt ofredat två hantverkare sexuellt blev droppen. Värden drev ärendet till hyresnämnden, som beslutade om uppsägning. Hovrätten friade dock kvinnan, och menade att hennes beteende var olämpligt men inte skäl nog för vräkning.

Man, 56, Växjö – FRIAS

Vid två tillfällen filmade kvinnan en naken man från gatan in genom hans fönster, för att bevisa att han uppförde sig opassande. På filmerna blickar han utåt och gör en onaniliknande rörelse. Kvinnan vet inte ifall mannen varit medveten om henne, men kände ett stort obehag. 56-åringen menar att han ofta går avklädd och att det som uppfattats som onani i själva verket varit en besvärande klåda. Han friades i tingsrätten.

Man, 43, Botkyrka – FÄLLS

Mannen gick gärna runt naken i sin lägenhet och onanerade även flera gånger på sin balkong och i sitt fönster, inom synhåll för sina grannar. 43-åringen dömdes till villkorlig dom samt 10 000 kronor i skadestånd till en av grannarna för sexuellt ofredande. Eftersom mannen var medveten om att boende mitt emot kunde se honom ansågs beteendet som kränkande.

Man, 51, Mariestad – FÄLLS

När hon satt i sitt kök och pluggade fick kvinnan se en naken man stå intill fönstret mitt emot. De följande timmarna sökte 51-åringen upprepad ögonkontakt medan han onanerade. Vid ett tillfälle höjde han sin ölburk som för att skåla mot henne. Mannen nekar och hävdar att han inte kunde se kvinnan på grund av en ögonskada. Tingsrätten friade honom men han dömdes senare för sexuellt ofredande av en oenig hovrätt.

Man, 20, Nynäshamn – FÄLLS

Inom loppet av tre månader råkade sju kvinnor ur hemtjänsten ut för samma scenario. När de klev ned för trappan kom den unga mannen ut genom dörren, med underkroppen helt bar så när som på ett par strumpor. Vid ett tillfälle ska han även ha stått i fönstret och onanerat när hemtjänsten gick. 20-åringen hävdade att han varit på väg att slänga soporna – och hade vid samtliga fall en påse i handen. Han döms för sex fall av sexuellt ofredande.

Fakta: Juristen bedömer

P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, får man lov att …

… sola topless så att någon kan se?

– Ja, det är knappast en störning, eftersom det är vanligt även på badstranden.

… sola helt naken på balkongen?

– Ja, med hänsyn till grannar.

… hämta posten naken?

– Nej. Utanför lägenheten är risken för störning uppenbar.

… vara naken på loftgången?

– Nej, här gäller samma princip som när man hämtar post.

… onanera eller ha sex vid fönstret?

– Gränsfall. Om grannen inte har tydlig insyn är det inte störning.

… onanera medan man tittar ut genom fönstret?

– Nej. Där finns risk att domstolen fäller.

Fakta: Det säger lagen
  • När bostaden används som scen i det offentliga rummet kan nakenhet räknas som ofredande.
  • Det är straffbart att blotta sig för någon på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller handla för att kränka en persons sexuella integritet.
  • Man har rätt till de sexuella aktiviteter man önskar i sitt hem, så länge det inte kommer i konflikt med andras skyddade intressen.

Källor: Tingsrätten, hovrätten

Läs också Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.