Annons

Skapa grönska i mörkret

Tips & Råd Kvällarna blir allt mörkare och även i fönsterkarmarna sinar ljuset. För att liva upp de mörkaste rummen gäller det att välja rätt krukväxter.

​Alla växter kräver ljus för att överleva, men vissa klarar sig med lite mindre, ofta för att de i naturen är anpassade att växa i skuggan under stora träd eller på norrsluttningar i bergen. Har du fönster mot norr är det extra viktigt att välja skuggtåliga krukväxter på fönsterkarmen. Under vintern kan det vara smart att ha sådana växter även mot öster och väster eftersom dagarna är korta och ljuset svagt.

Det är främst i sortimentet av gröna krukväxter du hittar de plantor som trivs bäst när solen inte lyser direkt på bladen.
En del av dem behöver det ljus växten kan få i ett fönster, medan andra klarar sig en bit in i rummet. Under vintern bör du dock tänka på att inte välja rummets mörkaste hörn. En tavla eller spegel som reflekterar dagsljuset kan bidra till att höja ljuseffekten så att plantan trivs även under den mörkaste årstiden.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I rum helt utan dagsljus kan växterna inte överleva mer än kort tid eftersom fotosyntesen går förlorad. Om du absolut vill testa så behövs växtbelysning.
Olika växter har olika behov av vatten. Många storbladiga gröna växter kräver en ständigt fuktig jord och ska därför skötas om väl. På vintern behöver de ändå torka upp lite mellan vattningarna. I det torra klimatet som blir i våra uppvärmda bostäder under vintern mår växterna också bra av att duschas då och då..

Annons
Fakta: Inne i rummet

Fikus, grönbladigAspidistraBergpalmBlomstervaggaCissusFredskallaFörmakspalmGullrankaMoses stentavlorMurgrönaPeperomiaSilverkallaÅderblad

I fönster utan sol
AraliaDracenaFikus, brokbladigFilodendronFingerrankaFågelbobräkenHemtrevnadKrotonMonsteraPenningbräkenPrickbladBegoniaRosenstänkVikingasköld

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.