HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Surt sa räven om skogens röda guld

Tips & Råd Surt sa räven om rönnbären lyder ett gammalt ordstäv. Visst är bären på rönnen sura, men det hindrar inte att man kan göra både gelé och kransar av bären.

Surt sa räven om rönnbären” är ett ordstäv med ursprung i en mer än 2000 år gammal fabel. Egentligen är det en felöversättning eftersom han talade om druvor men sensmoralen handlar hur som helst om att man låtsas nedvärdera något som man tidigare visat stort intresse för. Räven ville alltså ha druvorna/rönnbären, men när han inte nådde upp så låtsades han att de var sura.

Rönnens frukter – till skillnad från vindruvor – är faktiskt ganska sura, och är inte goda att äta som de är. Men de är väldigt nyttiga och innehåller bland annat kalium, magnesium samt vitamin A, E, K och framför allt stora mängder C-vitamin.

Läs ocksåBefria barnen från paddan – lär dem att odla

Det vanligaste är att man äter rönnbär som gelé, men man kan även göra chutney eller dricka på rönnbär. I samtliga fall är det vanligt att man kombinerar rönnbären med äpplen och använder en hel del socker. Rönnbär uppskattas också av fåglar och att lägga ut torkade rönnbär på fågelbordet under vintern drar till sig en mängd olika arter.

Rönnbär är mycket vackra och färgstarka inslag i en bukett på festbordet eller i en höstkrans på ytterdörren. I sortimentet av prydnadsträd för trädgården hittar man även rönnar med gula, vita och rosa frukter.

Man kan plocka vildväxande rönnbär i nästan hela landet. Allemansrätten ger oss rätt att plocka från vilda rönnar om vi inte skadar trädet.

Läs ocksåSå skaffar du trädgård som trångbodd

RÖNNBÄRSGELÉ

½ liter rönnbär (frostnupna eller frysta)

Läs ocksåSå varar tulpanerna längre

½ liter mogna äpplen i klyftor

2 deciliter vatten

1 kanelstång

1 deciliter gelésocker per deciliter avrunnen saft.

»Skölj bären och lägg dem tillsammans med äppelklyftorna i en kastrull (skal och kärnor på äpplena kan vara kvar). [Häll på vattnet, lägg i kanelstången, och låt sjuda i cirka 15 minuter.

»Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna i ungefär en halvtimme.

»Mät upp mängden saft och tillsätt gelésocker i samma mängd.

»Ge saft och socker ett uppkok och se till att allt socker löst sig.

»Ta bort eventuellt skum med en hål-slev och häll därefter upp gelén i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och förvara gelén kallt.

»Du kan även krydda med annat än kanelstång, till exempel en centimeter färsk ingefära, en kvist mynta eller ett par matskedar konjak

TIPS:

För att få bort den lite beska smaken på rönnbären plockas de efter första frostnatten, eller läggs i frysen över natten innan de ska användas. Ett alternativ är att torka rönnbären – i så fall plockas de innan det frusit.

VARGAVINTER?

Det finns ett talesätt om att rikligt med rönnbär skulle förutspå en vargavinter, men det finns inga belägg för detta. Sannolikt påverkas träden av fjolårets sommarväder samt om det varit frost under blomningen på våren.

VÅRKÄNSLOR

Det sägs att när rönnbärsbladen på våren är lika stora som tjäderfötter, då är det dags för tjädern att börja spela.

Läs också Så ger du dina växter rätt näring Odla egen citrus i kruka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.