Annons

Vårblommor på balkongen – de här passar

Tips & Råd Ta ut våren i förskott! Det räcker med några få blommor på balkongen,​
I odlarnas enorma växthus produceras det vår i långa rader.
Ja, vår i form av penséer, kryddor och blommande
lökväxter. Tack vare dem slipper vi stå ut till dess att våren är här på riktigt.
Välj växter som tål några minusgrader, så behöver du inte bekymra dig om temperaturen faller eller det kommer en omgång snö.
Pensén är den klassiska vårblomman som brukar pryda både balkonglådor och krukor. Den är väldigt tacksam eftersom den blommar så tidigt och dessutom tål kyla. Har du ett blåsigt läge så välj helst penséer med små blommor, de blåser inte sönder lika lätt.
 
Upptäck också penséer i alla andra färger än klassikerna
blått och gult. Det finns röda, lila, rosa, orange och vitt. Och de
svarta penséerna är jättefina.
Kryddväxter dras igång tidigt av odlarna och finns att köpa i stor mängd så här års. De flesta kryddväxter övervintrar i trädgårdarnas rabatter och klarar sig fint utomhus nu.
Särskilt tåliga är timjan av olika slag, rosmarin och salvia. Köp dem helst i trädgårdsbutiken som har kraftigare exemplar än livsmedelsaffären.
Undvik kryddor med tunna blad som basilika tills sommaren är här på allvar.
Lökväxter är den tredje kategorin vårväxter som inte bryr sig om kylan.
De är ju gjorda för att titta upp ur jorden så fort tjälen släppt sitt grepp. Det finns tulpaner i kruka, narcisser (påskliljor), kungsängsliljor, pärlhyacinter och krokus – det
är bara att välja.
 
När du bestämmer dig för att vårfrossa på balkongen, håll dig
gärna till ett färgtema, till exempel rosa och vitt. Då behövs det inte så många växter för att du ska få den rätta känslan.

Annons
Fakta: Skötseltips:

1. Om växterna stått skyddade i växthus behöver de vänjas långsamt vid kylan på balkongen. Ta in dem på nätterna i början eller läggen frottéhandduk över om detblir minusgrader. Efter en vecka har de blivit tåligare.2. Krukorna är oftast smånär du köper växterna.Plantera om dem i störreså bildar de fler rötter och blir tåligare.3. Höga lökväxter kan vältaoch brytas. Stötta dem med grenar, till exempel avvide som har söta små videkissar.4. Växterna tål kylan bättreom de är vid god vigör. Glöm därför inte att vattna dem. Jorden bör dock torka uppnågot mellan vattningarna.

 

 

 

 

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.