Annons

Växter som klarar solen

Tips & Råd Åh, nej! Nu dog de igen! Känner du igen dig? Se vilken odlartyp du är och få hjälp att välja växter som trivs på en solig balkong.
Foto: görgen persson

Alla växter behöver vatten – vissa mer, andra mindre. Ju mer extrema förhållanden, desto noggrannare behöver du vara i valet av växter.

Något av den mest extrema odlingsmiljö man kan tänka sig är faktiskt en solig söderbalkong. Förutom att det är soligt och varmt är det ofta blåsigt vilket sätter växterna på prov. Dessutom torkar jorden upp extra snabbt i krukor, jämfört med om du odlade i marken.
Här under finns tre olika kategorier med växter, beroende på vilken odlartyp du är.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

A. Vattnar sällan. Vill kunna åka bort en vecka. Glömsk.

Du behöver växter som är riktiga överlevare. Du ska välja tjockbladiga växter, suckulenter, som samlar vatten i sina tjocka blad och därför klarar ditt livsmönster. Bäst är perenna växter från plantskolan som taklök, kärleksört, fetknopp, fetblad. Torktåliga krukväxter som tycker om att vistas utomhus på sommaren är agave samt trädtaklök och echeveria (som påminner om taklök), liksom paradisträd. Minimum vattning: 1 ggr/vecka.

Annons

B. Intresserad. Glömmer vattna ibland. Vill kunna åka bort en helg.

Du kan odla växter som kräver att du vattnar, men inte dör om du glömt bort att vattna vid något enstaka tillfälle. Välj växter med gråludna eller tjocka blad, de tål uttorkning bäst. Odla vedartade örter som rosmarin, timjan och salvia. Vill du ha något som blommar, satsa på lavendel eller doftpelargoner. Ska du resa bort ett par dagar, flytta växterna till en skuggigare del av balkongen och vattna igenom dem ordentligt innan. Minimum vattning: 2-3 ggr/vecka.

C. Älskar växter och sköter dem gärna, har svårt att hitta sådana som klarar torkan.

Grattis! Du har massor av växter att välja mellan. Allt som de ovanstående odlarna kan ha, det kan du också odla. Dessutom kan du lägga till en del ettåriga sommarblommor som överlever den heta och torra miljön på din soliga balkong. Snötörel, grusnejlika och eldkrona är solälskare, liksom pelargoner av alla de slag. Du kan även odla tomater, chili och physalis i stora krukor. Varför inte komplettera med ett litet olivträd och en blyblomma för extra Medelhavsstämning. Minimum vattning: daglig tillsyn, vattning efter behov.

TIPS!

Plastkrukor håller fukten bättre än lerkrukor. Sätt plastkrukan inuti lerkrukan om du vill att det ska vara både praktiskt och snyggt.

Annons

SE UPP!

Många växter dör av övervattning. Känn med fingret i jorden. Lyft krukan och känn skillnad på en torr krukjord och en fuktig krukjord – känns på vikten.

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.