Annons

Grannen röker – trots tillsägelse

Min granne röker på sin uteplats, så att vår lägenhet fylls med rök om våra fönster är öppna. Jag har kontaktat värden och Hyresgästföreningen ett flertal gånger.

Och ja, grannen vet om att det stör. Värden har talat med hen, meddelanden har skickats. Och nej, jag tänker inte tala med grannen om detta, då jag vet att hen vet att det stör.

Måste vi flytta?

Undrar: Rökfritt tack

Det är säkert många som känner igen sig i din situation, dessvärre. Du har ju gjort rätt – kontaktat hyresvärden, även med hjälp av Hyresgästföreningen.

Hyresvärden har skickat meddelande med tillsägelser till din rökande granne. Det har inte hjälpt. Det är trist att grannen inte vill visa hänsyn. Rent teoretiskt skulle hyresvärden kunna säga upp den rökande grannen, men i praktiken skulle din granne troligen ändå få bo kvar om frågan skulle komma att prövas i hyresnämnden.

Du kanske kan tala med din hyresvärd om att hitta en lösning? Kanske kan hyresvärden erbjuda din granne en annan lägenhet, där grannar inte utsätts för rök på liknande sätt. Om det nu skulle finnas lägenheter som är belägna på ett sådant sätt.

Eller fråga din hyresvärd om du kan få erbjudande om en annan lägenhet?

Det är trist att behöva säga att det inte går att hitta någon annan lösning än att någon av er flyttar, så länge grannen inte ändrat sitt beteende. Men det är den krassa verkligheten.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.