Annons

Grannen sprider vägglöss – vad ska jag göra?

Jag hyr en lägenhet i ett trevåningshus. Mannen som bor på tredje våningen har vägglöss. Han har haft det i mer än ett år. Jag har sagt åt honom flera gånger att anlita en saneringsfirma, men han vägrar. Han säger att det inte går för hela lägenheten är full av saker.

Han skakar sina sängkläder själv i porten och går till tvättstugan ibland. Där lägger han lakan, täcken och kuddar i torktumlaren. ”Då dör lössen”, säger han.

Vad ska jag göra? Jag är rädd att alla i huset snart har vägglöss.

Undrar: /Orolig

Johan Peterson, skadedjursexpert på saneringsfirman Nomor:
– Ett år med vägglöss ska ingen behöva vara med om. De gånger det inträffar handlar det om att hyresgästen inte anmält det, eller att värden inte tar sitt ansvar och anlitar en saneringsfirma. Har hyresgästen mycket saker i lägenheten måste man se till att han får hjälp med att få ordning eller städa. Att torktumla tar mycket riktigt död på vägglöss, men spridningsrisken är stor på vägen till tvättstuga och torktumlare.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen:
– Som hyresgäst är du skyldig att omedelbart anmäla till hyresvärden om du upptäcker vägglöss i din lägenhet. Om man inte felanmäler och värden kan visa att det lett till fördröjd sanering och spridning riskerar man i värsta fall att bli av med sin bostad. Mannen måste därför omedelbart anmäla detta till hyresvärden och då är det hyresvärden som är ansvarig för att ombesörja sanering av lägenheten. Som orolig granne kan du påtala detta för mannen och även själv anmäla.

Jon Jeffersson Klingberg, boendestödjare specialiserad på samlarsyndrom:
– Vi i samlarteamet har ­varit involverade i en rad ­ärenden där vägglöss ­konstaterats. I de fallen får vi över huvud taget inte gå in i lägen­heten. Så det ­ligger en aning ­utanför vårt gebit. Dock är det vårt råd att man i de fallen kontaktar hyresvärden som har rätt att besiktiga lägenheten angående skadedjur. Det måste anmälas till hyresvärden snarast. Om grannen tror att boendestöd behövs kan hen göra en orosanmälan till staden.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.