Annons

Vem får ta över om jag dör?

Är hyresgäst hos en privatvärd. ­Frågan: Kan en sambo ta över rätten för hyra om jag dör? Kan barn ta över? Och till sist: Om man ingår äktenskap eller partnerskap. Får make/maka/partner ta över rätten till hyra oavsett tidsperioden vi varit gifta/registrerade som partner?

Undrar: Susanna

Om man är gift har den efterlevande rätt att ta över hyresavtalet även om det är den som avlidit som står som hyresgäst på kontraktet. Hur länge man varit gift spelar ingen roll. I samboförhållanden gäller enligt sambolagen att man ska ha skaffat lägenheten gemensamt för att den efterlevande ska få överta kontraktet. I undantagsfall kan en sambo få ta över hyresavtalet fast man inte skaffat bostaden gemensamt, t ex när det finns barn med i bilden.
En annan möjlighet är att dödsboet överlåter lägenheten till den efterlevande sambon, då behöver man heller inte skaffat den gemensamt. Då krävs att hyresvärden samtycker till överlåtelsen eller att hyresnämnden lämnar tillstånd, om värden inte vill.
Ett barn kan få överta kontraktet genom att dödsboet överlåter kontraktet till barnet. Även i detta fall krävs att hyresvärden samtycker till överlåtelsen eller att hyresnämnden lämnar tillstånd, om värden inte vill. Barnet måste då vara över 18 år (under vissa förutsättningar 16 år) och ska ha bo tillsammans med föräldern. Det gäller förstås att barnet har ekonomiska möjligheter att klara av att betala hyran.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.