Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Hej Sveriges statsminister!

Grattis till ditt uppdrag! Det är ett stort förtroende du har fått och det är många utmaningar du står inför.

Under hösten har jag rest runt i hela Sverige på många bostadsdebatter. Överallt har bristen på hyresrätter diskuterats och alla partier har lovat sätta fart på byggandet. Förväntningarna är höga på dig och dina kolleger i regering och riksdag men också på alla nyvalda politiker i landets kommuner. Nu har ni chansen att fylla era vallöften med verkligt innehåll – det är dags att gå från ord till handling.

I mitt bostadsområde finns alldeles för många unga som får börja sina vuxna liv med att bo kvar hemma hos sina föräldrar. Jag tycker inte att det är rimligt att min granne Simon, 23 år gammal, tvingas sova i familjens vardagsrum för att han inte hittar någon annanstans att bo. Det är inte okej att han måste börja varje morgon med att fälla ihop den säng han har sovit i för att resten av familjen ska få en fungerande vardag. Det tror jag inte att du tycker heller.

Bostadsbristen får naturligtvis ekonomiska och sociala konsekvenser för var och en som drabbas – men den skapar också negativa effekter för hela samhället med bristande tillväxt och minskade möjligheter för företag att utvecklas. Det är dålig ekonomi för alla när det inte finns tillräckligt med bostäder och framför allt är bristen på hyresrätter ett problem. Och det finns bara en lösning – det måste byggas mycket mer! Varför inte till exempel små villor som Skövdes allmännyttiga bostadsbolag erbjuder i Källtorpsområdet?

Våga visa att i framtidens kvarter ska alla ha möjlighet att bo, oavsett storlek på plånbok, funktionshinder eller ålder. Se till att det finns en blandning av boendeformer när detaljplaner arbetas fram. Kombinera villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter med affärer, arbetsplatser, lekplatser, grönområden, bra service och bra kollektivtrafik så att vi får levande bostadsområden där människor känner lust att bo.

Statsministern, jag är övertygad om att om du och dina kolleger nu kommer göra allt för att få fart på byggandet och infria era vallöften. Och jag lovar att vi i Hyresgästföreningen tänker fortsätta göra det vi kan för att bidra i det arbetet.

Och du, en sak till – de 289 000 unga som redan väntar på en egen lägenhet har väntat tillräckligt länge. Det är bråttom nu, så se till att börja redan i dag!

Med vänliga hälsningar, Marie Linder

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.