Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hemmet – frihet eller tvångströja?

När jag låg i skilsmässa och allt var kaos drömde jag samma dröm natt efter natt: att jag hade en okänd nyckel i min hand. Drömmen slutade alltid på samma sätt, att jag stod utanför dörren, satte nyckeln i låset och testade om dörren gick upp …

Efter lång tid och många turer stod jag utanför en ny dörr, med en egen nyckel. Känslan när den passade går inte att beskriva. Så starkt var – och är – mitt behov av ett eget hem.

Kanske är det just det som gör att bostadsfrågan är så stor i valtider. En bostad är inte bara ett kontrakt eller en klok investering (vilket man annars kan luras att tro) – det är så mycket mer än så. Hemmet är en del av ens identitet. Men inte för alla. För en del är det en tvångströja.

Karolin behöver till exempel inte någon egen nyckel för att vara trygg, det räcker med sågspån. Hon jobbar på cirkus och bor i husvagn. ”Kravet på att visa upp ett perfekt hem gör att det är viktigare att ha en bokhylla full av intellektuella böcker än att faktiskt läsa dem”, som Karolin säger. För henne är det inte hemmet som ger trygghet utan människorna hon omger sig med.

Gustav gav bort allt han ägde. Nu ryms hemmet i en ryggsäck och han åker dit han får lust. Han har bott på en ekologisk nudistfarm i Nya Zeeland och bland skräpsamlare på Hawaii. ”Tryggheten ligger inte längre i ett hem, för det har jag inget. I stället ligger det i mig själv”, konstaterar han efter närmare 1 000 dagar på resande fot.

Om ett hem nu säger så mycket om vilka vi är eller vill vara: visst sjutton spelar det roll hur våra politiker bor! Vi har undersökt våra riksdagsledamöter. De bor helst i villa, visar det sig. Sex av tio blickar ut över livet från ett eget hus. En av fyra (24 procent) bor i bostadsrätt och bara 16 procent – en av sex – i hyresrätt. Ingen bor i något av landets socialt mest utsatta bostadsområdena.

”Våra politiker lever i en avskärmad miljö”, säger Abdinasir Abdullah från Norra Biskopsgården. Han och hans familj bor sju personer i en trea, men Abdinasir hälsar: ”Vi har en madrass ledig, de får gärna komma och sova över ett tag.” Någon som antar utmaningen?

Frihet. Det är ledordet när man pratar med vår tids nomader. Men frihet kan också vara att slippa äga och ägna sommaren åt renoveringar. Elina kunde förverkliga sin dröm om att bo på landet utan att gå via banken.

Livet är kort, kära läsare. Sommaren ännu kortare. Så satsa på det som är viktigt på riktigt. Trevlig sommar!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.