Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Hyran bekostar badhus

Det hade varit väldigt bra om det framgick på hyresavin vad hyran går till. Avin skulle visserligen bli lång som en inköpslista till jul- och nyårshelgen. Men det skulle absolut få många att fundera över vad de betalar för. Lite välbehövlig ilska skulle dessutom skapas.
 
För det är mycket som döljer sig bakom beloppen på hyresavin. Där finns förstås mycket som vi i Hyresgästföreningen årligen förhandlar om, men en hel del kostnader är klubbade och klara långt innan hyresförhandlingarna drar igång.
Politiska beslut i kommunfullmäktige om bland annat taxor och avgifter för sophämtning, vatten och el spelar exempelvis stor roll. En mycket stor roll ibland. Det kan skilja flera tusen på hyran mellan en kommun med låga taxor och en med höga.
När kommunen fattar beslut om dessa taxor talas det inte ett dugg om kopplingen mellan beslutet och hyran. Trots att man borde tala om det.
Det är därför det är viktigt att veta vad som ingår i hyran. Då kan både Hyresgästföreningen och enskilda hyresgäster ligga på och kräva lägre taxor och avgifter och få svar på om kommunpolitikerna vet vad deras beslut kommer att betyda för alla som bor i en hyresrätt.
 
Allra tydligast är det för dem som bor hos de kommunala bostadsbolagen, allmännyttan. Kommunen äger bolagen och kommunen ska tala om för bolagen vad de ska syssla med och vilka krav de har på bolagen genom så kallade ägardirektiv.
Nu gäller det att ha ögonen vidöppna och öronen på helspänn för att få koll på vad kommunpolitikerna tänker sig att de direktiven ska innehålla. För det kommer att påverka din hyra.
Allmännyttan ska visserligen vara allmännyttig, men den ska också drivas efter affärsmässiga principer. Det står i den lag som trädde i kraft första januari detta år.
Affärsmässig har allmännyttan varit under lång tid. Det tycker både regeringen och Hyresgästföreningen och så står det också skrivet i den lagtext som finns.
Men många fastighetsägare ser nu sin chans att tolka lagen på det sätt de själva önskar. Det är många som bär på drömmar om att kunna höja vinsterna och avkastningskraven på allmännyttan. För det kan ge klirr i kassan hos kommunen, allmännyttans ägare.
Kommuner behöver pengar till mängder av saker som idrottshallar och badhus. Men det ska inte hyresgästerna betala genom sin hyra. Det ska alla vara med och bidra till genom skatterna. Skatt är till för att betala för det gemensamma som vi alla nyttjar och hyran betalar man för det ställe där man bor.
De privata fastighetsägarna ser också sin chans. De anmälde till och med svenska staten till EU-kommissionen för att tvinga fram andra regler för allmännyttan. Kan de få allmännyttan att höja hyran så kan de höja sina egna hyror.
Det är i och för sig inget konstigt att man kan tolka lagar på olika sätt. Det görs hela tiden. Det är ju inte fråga om matematik och vetenskap utan om vilje-inriktningar och ambitioner.
Men som hyresgäster har vi en mycket stor anledning att lägga oss i tolkningen och driva vår linje. För de krav kommunen ställer på allmännyttan kommer slutligen att synas på just din hyra.
 

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.