Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hyresgästerna betalar priset när lycksökare och kriminella får härja fritt

Bild Susanna Skarrie

Det är av de sista dagarna i september. Luften minner fortfarande om sommar. Lugnet bryts när vi får ett tips till redaktionen om att det pågår massvräkning av hundratals hyresgäster på två olika adresser i Stockholm. Massvräkningar, ett ord som andas 30-tal, depression och rättslösa hyresgäster. Men nu är det 2022 och jag har inte under mina år på Hem & Hyra varit med om något liknande.

LÄS GRANSKNINGEN: Skjutningar och massvräkningar i blockuthyrningens spår

Vi skickar tre reportrar på en gång. Synen som möter dem är omskakande. På gården utanför husen står människor i klungor. Var är värden? Kommer de få tillbaka sin deposition? Några har sina ägodelar i plastpåsar. I korridoren står ihoprullade madrasser och en mikrovågsugn. En man har ett gråtande barn på armen och plockar i sina tillhörigheter. ”Vart ska vi ta vägen”, undrar han förtvivlat. Värden RentXpress har satt upp lappar i trapphuset. I dag måste alla lägenheter vara tömda, annars kommer hyresgästerna avhysas och möbler och annat som finns kvar i lägenheterna konfiskeras. Men just i dag lyser också värden med sin frånvaro.

Det här är början på en historia som vi kommer att ägna en stor del av hösten åt att gräva i. Hur kunde vi hamna här? De hyresgäster vi möter på gårdarna utanför Södra Häggviksvägen i Sollentuna och Fyrspannsgatan i Hässelby har alla betalat 9 000–10 000 i deposition och sedan en skyhög hyra för sina små ettor.
Hyresgästerna har trott att de skrivit på ett förstahandskontrakt – kontrakt som visar sig vara helt värdelösa. De hyr i tredje hand till oförhandlade hyror och kan kastas ut närsomhelst. Och det är precis vad som just skett.

Fastighetsägare är Svenska Nyttobostäder. De har byggt husen för att kunna hyra ut till företag som behöver personalbostäder. När husen är klara har de blockuthyrt allt till en mellanhand. Mellanhanden hyr ut till Rent­Xpress. Som i sin tur hyr ut till vanliga hyresgäster. Unga, barnfamiljer och migrantarbetare flyttar in i ettorna.
Det här är rörigt, jag vet. Och det är också meningen. Värdarna har i flera led använt sig av kryphål i hyres­lagen och rundat förhandlingssystemet. Hem & Hyra har visat det gång på gång: den akuta bostadsbristen lockar fram lycksökare och kriminella som inte har ­någon större respekt varken för lagar eller hyresgäster. Allt handlar om snabba pengar – och det är Tania och Renée och deras grannar som betalar priset.

Det finns stora luckor i den lagstiftning som ska skydda hyresgäster från att bli lurade och utnyttjade av mellanhänder och skumraskvärdar. Nu är det dags att ta ansvar och täppa till dem, bostadsminister Andreas Carlson!
Ps! Vi kommer inte släppa taget om blockuthyrningen i Häggvik och Sollentuna. Läs vidare på hemhyra.se om värdarna och företagen som tjänar pengar på att utnyttja bostadslösa.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Blockuthyrningens baksidor
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.