Annons
Martin Kreuger, Journalist, redaktör, konsult och chefsutbildare

I den galna staden är sofforna gratis

Är 10 000 kronor verkligen normalt för en ny soffa? frågar jag kollegorna med anledning av vårt reportage i tidningen. Deras sneda leenden visar att jag har gjort bort mig. Men hur ska jag kunna veta? Jag köper aldrig en soffa för över tusenlappen. Av två goda skäl.

1. Med barn i huset hinner man knappt säga ”chokladglass” innan den nya möbeln får lära känna sin blivande bästis Tabort Enzym Power.

2. Stockholm befolkas av en stor, stressad och välbärgad medelklass som i stort sett skänker bort nästan nya och nästan felfria möbler.

Tror du mig inte? Häng med till Blocket en vanlig lördag.

Rickard i Danderyd har nyss lagt upp sin fina fyrsitsiga Mio. På bilden anas både flyttkartongerna och paniken. Priset är därefter – hundra kronor jämnt. Susanna på Södermalm gick först ut med 4000 kronor för sitt lyxiga kuddhav på nära tre meter. Nu ber hon om 1400. Carl på Östermalm vill bli av med sin nätta skinnsoffa i Newportstil, två år gammal men i nyskick. Priset 2 000 kronor är före förhandling. Och så där håller det på.

På Stockholms febriga bostadsmarknad höjer ingen längre på ögonbrynen när unga par river ut nyrenoverade kök i sina nya bostadsrätter. Ekonomiskt och resursmässigt är det förstås galenskap. Men rent psykologiskt går det att förstå. Den som just har ”vunnit” en budgivning där femsiffriga belopp känns som monopolpengar kan lätt tappa fotfästet. Tänk då om den två år gamla älsklingssoffan inte matchar det nya vardagsrummet. Och tänk om soffan efter flera veckor på Blocket i konkurrens med 5 771 andra plötsligt står i vägen för flyttstädningsfirman.

Vem orkar krama ut de sista tusenlapparna samtidigt som nollorna ändå rasslar i väg för mäklararvoden, uppläggningsavgifter och reavinstskatter?

Vips! Plötsligt har en soffa för 26000 förvandlats från en tung post på möbelkontot till en pytteliten post i den totala flyttekonomin.

Exakt här kliver jag in i handlingen för att göra ett klipp. Med trevlig telefonröst lovar jag att lyfta bort problemet inom en halvtimme och prutar tills samvetet säger stopp.

Följande helg är det invigning med utsträckta ben på den nya lyxiga divanen. Alla de närmaste är bjudna – barnen, vännerna, grannarna, Ben & Jerry och Tabort Enzym Power.

Fler krönikor av Martin Kreuger
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.