Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Nu kraftsamlar vi mot regeringens hyreschock

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Jag får allt fler mejl från bekymrade medlemmar. Många som skriver är oroliga för sin framtida ekonomi. De är rädda för att inte klara hyran. I berättelserna finns förlorade jobb eller väntan på besked om varslet som leder till en uppsägning. Många äldre som hör av sig, har redan idag en knaper ekonomi. De funderar på hur det ska gå om pensionen sänks. Vi förstod ganska tidigt att i spåren av pandemin skulle ekonomisk oro komma. Därför var Hyresgästföreningen snabbt ute med krav till bostadsminister Per Bolund om stöd till landets hyresgäster.
Ett av kraven är förbättrade bostadsbidrag. Vi samlade in över 10 000 namnunderskrifter för att inget barn ska vräkas. Och politikerna lyssnade. Jag är glad att landets barnfamiljer har fått ett tillfälligt höjt bostadsbidrag. Likaså är beslutet om en förbättrad arbetslöshetsförsäkring viktig för alla som förlorar sitt arbete. Men vi vet att sju av tio hyresgäster känner en oro för att inte ha råd att betala hyran. Så vi kommer fortsatt driva på våra 13 krav gentemot regeringen. Du kan läsa mer om dem på https://www.hyresgastforeningen.se/sa-klarar-vi-krisen/.

I dessa tider önskar jag att Annie Lööf och Nyamko Saubuni uppmanar Stefan Löfven att slänga förslagen om marknadshyror i nyproduktionen i papperskorgen. Det är verkligen inget som Sverige behöver. När arbetslösheten ökar och pensionerna sjunker är det då läge att föreslå att nya bostäderna ska bli ännu dyrare? Det är just det som är konsekvensen om marknadshyror blir verklighet. Och bostadsbristen har verkligen inte blivit lägre under pandemin. Tillsätt i?stället en utredning som svarar på hur vi ska få till bostäder som fler har råd att efter­fråga.

I Malmö är Hyresgästföreningen initiativtagare till ett projekt för ett bostadsbyggande med lägre kostnader. Här är hyresgästerna med från början. Tillsammans med byggherrar och staden jagar man onödiga kostnader och det gemensamma målet är att hyran ska bli lägre. Hyresgästföreningen har fler idéer; statliga topplån, en ny form av byggbonus till kommunerna, investeringsstöd och listan på förslag kan göras längre. En sak är dock säker. Blir det marknadshyror kommer många unga tvingas bo kvar hos föräldrarna eller fortsatt flacka runt på en osäker ­andrahandsmarknad. Många kommer inte ha råd och risken är att de dyra lägenheterna blir tomma.

Ska vi se till att vi inte får marknadshyror i nyproduktionen måste vi alla hjälpas åt. Vår modell, den svenska, är att förhandla. Vi måste se till att Hyresgästföreningen växer som organisation, vi måste värva fler medlemmar. Aktiva medlemmar behövs också för att kunna påverka i bostadsområdet. Och om vi är många som höjer våra röster kan inte politikerna bortse från oss. Under vecka 37, med start den 7 september, kraftsamlar vi mot regeringens hyreschock. Vi kommer att synas i bostadsområdena, på nätet och genom utåtriktade aktioner. Men det här fungerar bara om vi gör det tillsammans över hela Sverige. Och där behövs just du i ditt bostadsområde.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.