Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

På spaning efter den tid som kommer

​Hyresgästföreningen har en himla massa år på nacken. Den första föreningen bildades i Nynäshamn för 94 år sedan. Vi har dessutom en otrolig mängd medlemmar, 537 500, av alla de slag. Unga, inte så väldigt unga, kvinnor, män, glesbygdsbor, storstadsbor, småstadsbor, sådana som inte bor alls, aktiva, passiva, rika, fattiga, förhoppningsfulla, mindre förhoppningsfulla, oroliga och förtröstansfulla som alla har olika skäl för att vara medlemmar.

Oavsett vad jag har för skäl att bli medlem så måste det kännas bra och viktigt att vara med i Hyresgästföreningen. Ingen lätt match precis. Alla ska känna igen sig oavsett om de bor där det rivs eller bor där det inte byggs. En del känner av hyran in på bara kroppen och tål inga höjningar alls. Andra har utrymme kvar och betalar gärna lite mer för bättre standard och kvalitet. Olikheterna är fler än likheterna. Det som förenar oss är att vi bor i hyresrätt, skulle vilja bo i hyresrätt, tycker att det ska byggas hyresrätter eller tycker att hyran ska vara rimlig.

Men en folkrörelse som ska klara av att förflytta sig över det ena årtiondet efter det andra måste vara i fas med den tid som är nu. Det som har varit har varit och kommer inte tillbaka hur mycket vi än tycker att tider som flytt hade sina poänger. Vi måste därför befinna oss på ständig spaning. Värderingar förändras över tid, politiken förändras, förutsättningarna för att förhandla hyror förändras, boendemiljöerna förändras och de ekonomiska förutsättningarna förändras. Och fort går det. Framtiden kommer allt oftare, hänger man inte med i svängarna är det kört.

Men samtidigt som dagarna far iväg i ett allt högre tempo så slås jag också av det motsatta. I vissa fall verkar ingenting ha hänt. Dåliga boendemiljöer biter sig fast genom historien. Kackerlackor och råttor hittar alltid vägen till dåliga bostäder. Vräkningar och människor som ställs på gatan hör inte bara historien till. Bostadslösa ungdomar som ockuperar tomma lägenheter är inget nytt. Ockerhyror och lurendrejeri drabbar desperata bostadssökande lika hårt i dag som någonsin förr. Brist på bostäder går som en röd tråd genom historien liksom oron för om pengarna ska räcka till både hyra och mat.

Men i dag måste vi hitta andra sätt att komma till rätta med ockerhyror, lurendrejeri, kackerlackor, vräkningar och hyreshöjningar. De gamla metoderna håller inte måttet. Politiken har exempelvis dragit sig tillbaka, lagstiftaren har gett vika för marknaden och deras lösningar. Det räcker inte med att vara många medlemmar, man måste jobba smart och hitta nya vägar. Kollektiva lösningar sägs vara på utgående till förmån för individuella lösningar. Det är mycket att fundera på. Hyresgästföreningen måste både pejla in framtidens frågor och framtidens arbetsmetoder. Nu i höst börjar vi jobbet. Ta tillfället i akt och hjälp Hyresgästföreningen att bli bättre!

 
Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.