Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Problem när du flyttar – ta hjälp av oss

Marie Linder

Alla som bor på min gård vet att jag dammsuger ofta och gärna. En av anledningarna är att det genom åren bott både barn och ett stort antal djur av alla de slag i vår lägenhet. Och de har en tendens att lämna spår av både grus, oändliga mängder brödsmulor och hårbollar efter sig.
Men jag ska också erkänna att dammsugning har för mig blivit ett sätt att koppla av, en del av en rofylld vardag. En stund när jag kan vara ensam med mina tankar och reflektera över både stort och smått i trygghet i mitt hem.

Jag har haft tur som har kunnat bo kvar i samma lägenhet i nästan tjugofem års tid. Mitt hem är en plats som symboliserar trygghet för mig. Men det är också en plats som är fylld av en massa minnen, både i glädje och sorg.
För lägenheten har varit vår fasta punkt genom åren, där har vi levt våra liv. Liv som har lämnat spår.
Till exempel kan man se att en mig då närstående ungdom vid ett tillfälle blivit väldigt arg, det är nämligen ett hål i en av våra innerdörrar.
Man kan också se på skrapmärkena att fåtöljen i vardagsrummet många gånger stått för nära väggen. Och ytterdörren har märken från de hundar och katter som har bott hos oss genom åren.
Den dagen vi flyttar härifrån skulle det vara märkligt om alla dessa avtryck från livet skulle resultera i en dyr räkning från min hyresvärd. För även om man självklart ska vara rädd om sin hyresrätt kan ju en lägenhet inte helt sakna spår efter ett lång boende.
Ett hål i en dörr ska så klart betalas av den som haft sönder den men det övriga slitaget måste rymmas i den hyra som vi betalat genom alla år.
Ändå är det många som får problem med sin värd när de flyttar. Då är det tur att Hyresgästföreningens jurister finns och kan hjälpa till när kraven blir orimliga.
Ändå är skrapmärken i väggen och meditativt dammsugande i ett eget hem något många bara kan drömma om.

Förra året kunde vi läsa på Hem & Hyras hemsida och i editionen i Skåne om hur internationella bedragare lurade desperata hyresgäster i olika länder via hemsidor och annonser. Det reportaget har uppmärksammats på flera sätt, senast genom att ha nominerats till Guldspaden som ett av Sveriges bästa grävande reportage.
Det gör mig extra stolt att veta att det vi gör i Hyresgästföreningen uppmärksammas och har betydelse på allvar. Det är precis så det ska vara.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.