Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Tack för att ni gillar oss!

​Hjälp, mamma får ingen ny kyl! Minns ni den lätt desperata frågan i Hem & Hyra nr 1/08? Eller reportaget ”Grannarna sålde Kents lägenhet”, om grannarna som ljög för att de skulle kunna ombilda? Sannolikt, för de var de mest lästa artiklarna i årets tre första nummer. Åtta av tio läste dem, visar vår läsarundersökning.

Tillsammans med Sifo har vi kollat vad ni läsare tycker om Hem & Hyra. Rapporten är rena nöjesläsningen för en nyfiken redaktion. För nio av tio tycker om Hem & Hyra. Hyresakuten, grävjobben och de lokala sidorna får högst betyg.

Responsen från er läsare är livsviktig för oss. Gör vi den tidning ni vill ha? Ja, det verkar faktiskt så. Nio av tio tycker att tidningen är värd att läsa varje gång den kommer. Och att vi skriver om vanliga människor på ett trovärdigt och lättläst sätt. Vi tackar och bugar, bättre betyg kan en redaktion inte få!

Att vi skriver om viktiga frågor – bostäder – verkar alla överens om. Grannar, läget, kamphundar, hyran, renoveringar – sällan har vi pratat så mycket om hur vi bor som nu. När min morgontidning frågade stockholmarna om den viktigaste framtidsfrågan blev svaret: bostäder. Det finns för få hyresrätter, särskilt i innerstan. Vid årsskiftet väntas en kvarts miljon stockholmare stå i bostadskön.

Ska jag redan nu förvarna mina tre tonåringar att de måste lämna stan när de vill flytta hemifrån? Det lär inte bli bättre. Inom kort kommer 60000 kommunala hyreslägenheter att ha sålts till privata intressen, visar vår undersökning. Det säljs framför allt i blå kommuner, men också i röda.

Det byggs för lite och för dyrt. Och för – lagom. I Sverige består nästan hälften av alla hushåll av en person. Ändå byggs det mest för kärnfamiljer. Det behövs både större och mindre lägenheter – och nya lösningar. Varför inte två lägenheter med ett gemensamt rum för varannnaveckasföräldrar? Eller fler kollektivhyreshus, som många singlar efterfrågar?

Hallå alla byggherrar (och damer), femtiotalet tog slut för länge sedan! Det är dags att ni börjar fråga oss hur vi vill leva och bo. Lösningarna kommer att bli mer fantasifulla än ni tror.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.