Annons

​Hyresgästerna säger nej till Dombron

Uppsala När Hyresgästföreningen har frågat de hyresgästerna vars hem ska säljas av Uppsalahem till privata Dombron, är de flesta emot affären.- Det är bra att berörda hyresgäster ger ett tydligt besked, säger Cecilia Staland, ordförande Hyresgästföreningen Uppsala Knivsta.
Enligt Hyresgästföreningens undersökning handlar motståndet mycket om oklarheter och oro inför bytet: Vad händer med min kötid hos Uppsalahem, med parkeringarna, med teveabonnemanget? Kommer ni att sköta om konstgräsplanen och ta samma sociala ansvar i området som Uppsalahem har gjort?
 
Det handlar om drygt 1000 lägenheter i Uppsala som ska få nya ägare från och med 1 juli. För två veckor sedan höll Hyresgästföreningen öppet hus för de boende, för att kunna ta emot alla frågor och funderingar. Tanken var att de skulle överlämnas till Uppsala kommunfullmäktige innan de skulle fatta beslut den 13 juni. Men av oklar anledning fattades beslutet redan den 31 maj.
 
– Tyvärr är affären redan beslutad i fullmäktige utan att hyresgästerna fick säga sitt men idag träffar Hyresgästföreningen både Uppsalahem och Dombron och överlämnar hyresgästernas åsikter, säger Cecilia Staland.
 
Det finns även en utbredd oro för lyxrenoveringar och flera av de 112 personer, spridda i Eriksberg, Kvarngärdet, Bröderna Berwalds väg och Lagerlöf har valt att bo hos Uppsalahem och är nöjda med det:
 
” Har nyligen fått förstahandskontrakt här efter att ha stått 10 år i kö hos Uppsalahem eftersom jag vill bo hos dem. Känner mig lurad.” kan man läsa i ett svar.
– Vi hoppas att hyresgästerna ges möjlighet att påverka affärens slutliga utformning synpunkter och att
Dombron tecknar ett avtal om boinflytande, säger Cecilia Staland.
 
Nu hoppas hon på att parterna ska ge hyresgästerna insyn i avtalet.
 
– Till hösten kommer vi följa upp vår undersökning och fråga hyresgästerna igen hur de tycker att det blivit med Dombron. Den 27 september har vi möte om det, säger Cecilia Staland till Hem & Hyra.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.