HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

100 extra miljoner plockas ut från MKB i Malmö

Malmö Enligt Socialdemokraternas och Liberalernas budgetuppgörelse plockar Malmö stad ut 100 miljoner kronor extra från kommunala MKB. Det innebär ett sammanlagt uttag på rekordstora 133 miljoner kronor. På onsdagen landar frågan om vinstuttaget på kommunstyrelsens bord, som en informationspunkt.
Foto: Kristina Wahlgren/Andreas Brunner
Socialdemokraterna och Liberalerna vill göra ett extra uttag på 100 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB.

Redan i den politiska uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Liberalerna stod det klart att avsikten var att plocka ut 100 miljoner kronor extra från stadens kommunala bostadsbolag. Tidigare år har uttaget legat på drygt 30 miljoner kronor.

Då, liksom nu, öronmärks pengarna till bostadssociala åtgärder. Enligt ett beslut i den kommunägda koncernen Malmö stadshus AB, där MKB ingår, plockar man ut 133 miljoner kronor från MKB. Hyresgästföreningen är kritisk och menar att det handlar om dubbel beskattning av hyresgästerna. Per lägenhet motsvarar uttaget 5 800 kronor per år eller 480 kronor i månaden.

Läs ocksåMångmiljonrullning från allmännyttan fortsätter

 

 Kommunal verksamhet ska inte extrafinansieras av MKB:s hyresgäster, utan av alla oavsett boendeform, säger Inga-Karin Dentz, föreningsordförande i Hyresgästföreningen Malmö östra.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, har försvarat beslutet att utöka uttaget från MKB med 100 miljoner kronor. Pengarna öronmärks till bostadssociala åtgärder. Hon ser allmännyttan som ett av stadens verktyg för att säkra bostadsförsörjningen.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

– Vi har en situation med rekordstor hemlöshet. Som lagstiftningen ser ut har vi möjlighet att använda en del av MKB:s överskott för att hantera det. MKB har dessutom haft rekordstora vinster och som ägare har vi försäkrat oss om att detta inte påverkar deras möjlighet att bygga nytt, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), efter att uppgörelsen mellan L och S blev klar i slutet av förra året.

Läs också Inte bevisat farligt för grannarna - hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar Malmövärd planterar 500 träd Vaktmästaren fyndar i soprummen och räddar konsten ingen vill ha

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.