Annons

105 000 i sänkt hyra och återbetalning

Östersund Vatten ingår inte i hyran för hyresgästerna i Fagerskrapan. Det borde det göra, protesterade Hyresgästföreningen. Resultatet: En återbetalning och sänkt hyra, vilket kostar Östersundshem 105 853 kronor i år.
Foto: Åsa Eriksson
För dyrt. Östersundshem sänker årshyran med tjugo kronor per kvadrat för att kompensera vattenkostnaden.

Hyresgästerna i de 56 lägenheterna i Fagerskrapan i centrala Östersund betalar sin egen vattenförbrukning efter individuell mätning, IMD, utöver hyran för bostaden.
Men det var inte vad man kom överens om under förhandlingarna med Östersundshem 2014, ansåg Hyresgästföreningen.
– Kostnader för vatten borde ingå i hyran, likaväl som kostnader för avlopp, snöröjning, uppvärmning av bostaden och halkbekämpning gör det, tyckte Hyresgästföreningens jurist Christian Strömberg och skickade i februari in en ansökan till hyresnämnden om brott mot förhandlingsordningen.

Östersundshem krävdes då på närmare 300 000 kronor i skadestånd och en ändring av hyresavtalen för hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Parterna enades dock utan hyresnämndens hjälp om dels en återbetalning till hyresgästerna med tjugo kronor per kvadrat för ett års ”överdebitering” och dels en hyressänkning på tjugo kronor per kvadratmeter och år.

Annons

Exempelvis får en hyresgäst med en trea på 75 kvadrat tillbaka 1 500 kronor och en hyressänkning på 125 kronor i månaden från 1 augusti i år.
Notan för Östersundshem i år blir cirka 75 000 kronor + drygt 31 000 i minskad hyresintäkt.

Nöjd jurist. Christian Strömberg, Hyresgästföreningen.

– Hyresgästföreningen är generellt positiva till individuell mätning av vatten eftersom det har en positiv miljöeffekt och gör det möjligt för hyresgästerna att själva styra över sin vattenkostnad. Men det förutsätter ju att hyresnivån sätts med hänsyn till den kostnad som hyresgästen får betala.

Annons
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.