HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HSB ersätter 120 seniorer för bullerstörningar

Nacka Så här mycket bullrade det hos seniorerna i Nacka. Nu har de 120 hyresgästerna fått mellan 5 900 och 19 800 kronor i kompensation av HSB. Men medan vissa hyresgäster är nöjda tycker andra att kompensationen är ett skämt.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om seniorerna på Östra Finnbodavägen i Nacka som levt nära ett bygge i över ett år.

HSB har beslutat sig att kompensera hyresgästerna med 7 – 20 procent lägre hyra i elva månader, cirka 5 900 – 19 800 kronor.
Långt från hyresgästernas och Hyresgästföreningens ursprungliga krav på 50 – 100 procents lägre hyra.

Läs ocksåLever i byggkaos - pensionärer får ha hörselskydd inomhus

Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att de inte står bakom HSB:s beslut.
– Vi kunde inte gå med på det eftersom det är alldeles för lågt med tanke på de stora störningarna som hyresgästerna utsätts för. Vi vill inte heller binda oss vid att de ska kompenseras i bara 11 månader, bygget ska ju pågå i tre år, säger hon.

Erik Juhlin, presschef på HSB Stockholm, varför gick ni inte gick med på högre nivåer och över längre tid än 11 månader?
– Vi höjde våra ursprungliga nivåer efter den dialog vi haft med boende, boendeförening och hyresgästförening. Och tidsperioden är som sagt sammanvägd. De elva månaderna är egentligen en längre period, då störande arbeten inte pågått hela dagar, inte kvällstid, lugnare i juli och att arbetet normalt inte har skett helgtid.

Bland de som är missnöjda finns Jörn Nielsen, som bor på nedre botten i port 34, tillhör de som är värst drabbade.

Läs ocksåSeniorer kräver kompensation av HSB för buller

Han får 20 procents lägre hyra i 11 månader, totalt 19 900 kronor.
– Jag hade accepterat en sänkning på 20 procent om det hade gällt hela byggtiden men inte bara i 11 månader, bygget ska ju pågå i tre år. Det här är ett skämt, säger han.

Han har lastbilar och traktorer som kör förbi fönstret från morgon till eftermiddag.
– Jag kommer att ta emot kompensationen men har också startat ett ärende hos Hyresgästföreningen och kommer att kräva mer, säger han.

Harriet Gillberg i port nummer 30 är inne på samma linje.
– Jag får 800 kronor i månaden i 11 månader, och är otroligt missnöjd. Det känns som en örfil, säger hon.

Läs ocksåVästlänken en mardröm för Hilda och Björn: ”Nästan omöjligt att bo här”Hilda Petursdottir och och grannen Björn Tillrooth har bott intill Västlänkenbygget i fyra år. Båda har testat ersättningsboende, men tycker att det funkar dåligt. "Jag är spyfärdig på detta", säger Hilda.

Hem & Hyra har dock pratat med två hyresgäster som är nöjda med kompensationen. De har dock det gemensamt att de båda säger att de inte har utsatts för stora störningar som andra. Båda vill vara anonyma eftersom de menar att frågan om störningar och kompensation har skapat grupperingar i huset som tycker olika.

Läs också Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.