Annons

25 procent av hyresrätterna öronmärks för nyanlända

Tyresö Tyresö kommun har svårt att få fram bostäder till nyanlända. Nu ändras ägardirektivet till Tyresö Bostäder så att 25 procent av alla lediga hyresrätter går till flyktingar.

Med några månader kvar av året står det klart att Tyresö kommun inte klarar av att uppfylla kravet från regeringen att skaffa fram bostäder till 170 nyanlända i år.

Mats Lindblom, (L) och 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen, räknar med att de kan lösa bostadssituationen för 43 personer.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är inte så mycket men det är det vi har kapacitet för. Däremot tror jag att vi under de tre kommande åren totalt sett kommer att klara hela åtagandet.

Med tanke på att kommunen ska ta emot ännu fler nyanlända nästa år, en ökning från 170 till 233 stycken personer, så togs på Kommunstyrelsens möte i går kväll en rad beslut för att skaffa fram fler bostäder.

En politisk majoritet, bara SD röstade emot, beslutade att det kommunala bostadsbolaget Tyresö Bostäders ägardirektiv ska ändras så att 25 procent av alla lediga lägenheter de kommande tre åren ska hyras ut i andra hand till nyanlända.

Läs ocksåBolag skrotar vindkraftssatsning – vindkraftverk brann upp

– Vi vet att för varje lägenhet vi tar till en nyanländ så blir det någon som står i bostadskön som får vänta längre på en lägenhet och det är tråkigt, men vi måste leva upp till lagen, säger han.

Politikerna beslutade också att det snarast ska byggas 40 modullägenheter åt nyanlända på Maria Sofias väg i Tyresö Strand och Farmarstigen i Bollmora.

– Sedan kommer vi att behöva bygga minst två modulhus till de närmaste åren, säger han.

Läs ocksåNy dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar

Han understryker att Tyresö Bostäder ska bygga cirka 600 lägenheter de kommande tre åren och detta kommer att leda till att det ändå blir fler lediga lägenheter till de som står i kön än tidigare.

– Tidigare har bolaget förmedlat 80-100 lägenheter per år men nu räknar vi med att det kommer att förmedlas 150 lägenheter per år, så det blir fler lägenheter till kön även om vi tar bort 25 procent till nyanlända, säger han.

Annons

För att kompensera de ungdomar som står i bostadskön så ska kommunen se till att byggs modullägenheter som är öronmärkta till unga.

– Sedan avtalar vi att privata byggherrar ska lämna 10 procent av nya hyreslägenheter till kommunen, det hjälper också till för att klara att få fram lägenheter till nyanlända, säger han.

Regeringens nya bosättningslag, som trädde i kraft i år, har lett till att kommunerna i Stockholms län har ansvar för att skaffa fram bostäder åt fler nyanlända personer än tidigare år.

År 2015 år skulle länets kommuner skaffa fram bostad åt 935 personer, en siffra som ökade rejält till 6 689 personer under 2016. Färska siffror från Migrationsverket visar att siffran nästa år stiger till  8 781 nästa år.

Före sommaren skrev Hem & Hyra en artikel om att flera kommuner löste situationen genom att det kommunala bostadsbolaget lät nyanlända få förtur till bostadskön och hyra en lägenhet i andrahand. 

En av kommunerna som måste skaffa fram fler bostäder 2017 är Ekerö kommun som ska ta emot 152 nyanlända nästa år, en ökning från årets 104 personer.

Mats Viker, vd på kommunala bostadsbolaget Ekerö Bostäder, har ansvar för att lösa bostadssituationen för nyanlända. Han har tidigare sagt att alla bolagets lediga lägenheter går till nyanlända i år.

– Totalt har vi 55 nyanlända personer flyttat in i 20 stycken lägenheter. Vi måste ge fler lediga lägenheter till nyanlända i år men även tränga ihop fler i varje lägenhet än vi gjort hittills för att klara att ta emot alla, säger han.

Att kommunen ska ta emot 30 procent fler nyanlända under 2017 blir en stor utmaning.

Annons

– Alla lediga lägenheter nästa år kommer att gå till nyanlända. Men det räcker inte utan vi måste också hitta andra lösningar, säger han.

Du får ju många mejl från människor som är arga för att nyanlända går före i kön, går det inte att lösa bostadssituationen utan att ge förtur ?

– Nej inte som jag ser det med tanke på att vi ska ta emot fler nästa år. Vi tittar på några kåkar där cirka 50 personer skulle kunna bo och möjligheter att bygga moduler som kan stå där permanent för nyanlända och andra grupper, men det är osäkert om blir klart i tid, säger han.

Nästa år ska Botkyrka kommun ta emot 201 nyanlända, en ökning från 158 personer under 2016. Susanne Hedlund på kommunen, räknar med att klara kravet både i år och nästa år med hjälp av moduler och lägenheter från Botkyrkabyggen. Kommunen hyr 250 lägenheter av bolaget som sedan hyrs ut i andra hand till utsatta grupper som till exempel nyanlända.

– Jag vet inte ännu om det finns behov av att öka antalet lägenheter från Botkyrkabyggen under 2017, säger hon.

Abdul Badime, flyktingsamordnare i Sundbybergs kommun, säger att de fick 10 lägenheter av Förvaltaren 2015, i år har de fått ytterligare 22 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget som sedan hyrs ut i andra hand till nyanlända.

Nästa år ska kommunen skaffa bostäder åt dubbelt så många nyanlända som i år, en ökning från 78 till 143 personer, och då krävs fler lägenheter.

– De flesta som kommer till oss är ensamhushåll  så vi kommer absolut att behöva fler lägenheter från Förvaltaren under 2017, säger han.

Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.