HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

30 procent av hyresgästerna i Värmlands län har låg inkomst

Värmland 30 procent av hyresgästerna i Värmlands län tjänar så lite att de hamnar under gränsen för vad EU kallar för ”relativ fattigdom”, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen region Mitt. Samtidigt betalar hyresgäster mest för sitt boende.
*"Låg inkomst" är SCB:s begrepp för att ha en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianen i landet, vilket motsvarar EU:s begrepp "relativ fattigdom". I Sverige 2015 innebar detta knappt 12 000 kronor i månaden i disponibel inkomst (lön efter skatt + bidrag) för en ensamstående person.

Det är i samband med att Hyresgästföreningen region Mitt arrangerar en bostadskongress i Örebro i dag, tisdag, som regionen presenterar en rapport om ekonomiska skillnader mellan olika boendeformer. Temat för kongressen är ”bostadshälsa” och flera av talarna kommer att ta upp kopplingen mellan just ekonomi och hälsa.

– De som har god ekonomi mår bättre både fysiskt och psykiskt. Forskning visar att det kan skilja sju år i genomsnittlig livslängd mellan rika och fattiga bostadsområden, säger Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Med ”relativ fattigdom”, eller ”risk för fattigdom”, som det också kallas av EU, menas att ha en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianen i landet. I Sverige innebär det för 2015, som siffrorna i rapporten gäller, knappt 12 000 kronor i månaden för en ensamstående person, eller 29 000 kronor i månaden för ett par med två barn. SCB kallar detta för ”låg inkomst”.

Annons
”Låg inkomst” enligt SCB är detsamma som ”relativ fattigdom” enligt EU:s definition. *KE,konsumtionsenhet, motsvarar i princip en person, och används för att man ska kunna jämföra hushåll med olika sammansättning.

I Värmlands län hamnar 3 av 10 hyresgäster under den gränsen (se diagram intill). Andelen bland villaägare är 1 av 10. Skillnaderna är också stora mellan olika kommuner i länet (se diagrammet högst upp). I Filipstads kommun har nästan hälften av hyresgästerna en inkomst under gränsen för relativ fattigdom, medan Karlstads kommun och Hammarö kommun ligger någon procent under riksgenomsnittet på 27 procent.

Samtidigt, om man tittar på statistik för hela Sverige, är det nästan 3000 kronor dyrare i månaden att bo i en hyresrätt på fyra rum och kök, jämfört med en villa med lika många rum, även om man räknar med amorteringar på bostadslånet. För tre rum och kök blir skillnaden omkring 2000 kronor. Även jämfört med en bostadsrätt med lika många rum är hyresrätter i genomsnitt dyrare. Där handlar det om en skillnad på mindre än 1000 kronor per månad, enligt Hyresgästföreningens rapport.

Annons
Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Skillnaderna mellan olika boendeformer har ökat de senaste 25 åren. Mellan 1991 och 2016 har hyrorna stigit mer än dubbelt så mycket som den allmänna prisutvecklingen (Konsumentprisindex, KPI). Samtidigt har kostnaderna för att bo i villa ökat betydligt mindre än KPI.

Läs också Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat” Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.