Annons

30-tal hemlösa efter brand i hyreshus

Östersund Branden som utbröt i måndags kväll är släckt och en person har anhållits misstänkt för mordbrand. Men många tvingades ge upp sina hem i eldsvådan.

Storbranden som eldhärjade en hel hyreshuslänga på Eriksbergsvägen 21 i Östersund misstänks vara följden av en mindre brand som startade en timme innan. En soffa eller madrass ska då ha fattat eld och räddningstjänst tillkallats.

– Klockan var väl runt nio på kvällen när vi såg räddningstjänsten första gången. Vi var ut och kollade, men det var lugnt och de åkte iväg, berättar en av hyresgästerna, Tobias Falk, 25, för Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En timme senare kom en granne och skrek åt dem att det brann och att de skulle springa ut från huset.

Tobias fick med sig en varm jacka, plånbok och mobil.

Men paret hade tur, deras övriga personligheter klarade sig också i branden eftersom deras lägenhet ligger i andra änden av huset där branden startade.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– 24 lägenheter är berörda av branden, men lyckligtvis kan hyresgäster i elva av lägenheterna flytta tillbaka de närmaste dagarna, säger fastighetsägaren Diös marknadsområdeschef Patrik Jonasson per telefon.

– De andra lägenheterna har rök-, eld- och brandsläckningsskador och det kan kanske ta ungefär ett halvår innan de är åtgärdade.

Tobias Falk och hans flickvän har fått besked om att de kan flytta tillbaka redan senare idag, onsdag.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

– Klart att branden känns olustig. Vi hade tur som inte fick vårt hem och våra saker förstörda, det är värre med de äldre som bott i huset länge. De har säkert en massa grejer som de samlat på sig som nu är borta, säger Tobias.

Har du hemförsäkring?

Annons

– Ja, det har jag faktiskt. Hade jag inte haft nån hade det här väl varit en stor varningsklocka!

Enligt Östersundsposten har den man som anhållits för branden erkänt att han tänt på, men fler förhör ska hållas av polisen.

En utredning av branden ska också göras för att granska räddningstänstens insats. Om den andra branden möjligen var en följd av ett dåligt släckningsarbete av den första.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Här eldar han upp sin grannes dörr – döms till fängelse och blir av med kontraktet Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.