Annons

37 procent av oss har bjudit grannen på fika

Nyheter När vi väl har etablerat personlig kontakt sätter vi oss gärna ner och tar en kaka ihop med grannen. Över en tredjedel av hyresgästerna har det senaste året bjudit över en närboende på fika, visar Hem & Hyras undersökning.

Kvinnliga grannar är både mer hjälpsamma och mer sociala än manliga. De erbjuder oftare fika, hjälper i större utsträckning till med att vattna blommor och låna ut livsmedel samt bistår i högre grad med barnpassning.

Minst nytta har övriga hyresgäster av en granne under 30 år – vilka paradoxalt nog både är mest missnöjda med sina medboende och har flest högljudda aktiviteter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Att ha en god relation till sina grannar tycks påverka hur man trivs och hur trygg man känner sig, berättar psykologen Katarina Blom.

– När vi känner tillit till våra grannar känner vi mer tillfredsställelse med våra liv och mindre ensamhet, säger hon.

I det långa loppet kan en bra grannsämja till och med leda till att vi lever längre.

Läs ocksåHåll tyst så blir du grannens favorit

– Personer med bristfälliga sociala nätverk skattar sin hälsa som klart sämre och har en markant överrisk att bli sjuka eller dö i förtid.

Annons

Genom att hålla avstånd till andra personer i huset riskerar vi att gå miste om en chans till ökat välbefinnande, poängterar Katarina Blom. Och inte minst kanske vi gör grannen en otjänst.

– Om vi kunde bekämpa den ofrivilliga ensamheten vore det en hälsoinsats motsvarande om vi kunde få alla att sluta röka.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Docent Cecilia Henning tycker att vi behöver bli bättre på de små gesterna: Det handlar inte om att inleda en kompisrelation med sina grannar – bara om att inte aktivt undvika dem.

– Det räcker att byta några ord, att visa lite omtanke och på så vis vårda de här tunna banden.

Inte bara mår vi bättre och lever längre. Forskning visar också att det råder färre konflikter i hus där människor har sporadisk kontakt med varandra, berättar Cecilia Henning.

Annons

– Ett område som fungerar bättre är tvättstugan. När man här lite ytligt bekant med andra skärper man sig lite extra för att undvika pinsamma situationer.

 

Läs även: Håll tyst så blir du grannens favorit

Fakta: Många bjuder på fika
  • 37 procent har någon gång senaste året bjudit på fika.
  • 28 procent har någon gång under senaste året lånat ut livsmedel.
  • 19 procent har någon gång senaste året hjälpt till vid sjukdom.
  • 15 procent har någon gång senaste året informerat när det blivit högljutt.
  • 7 procent har någon gång senaste året varit barnvakt.

Not: 1 000 hyresgäster fick frågan om hur de själva är som grannar.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.