Annons

Studentnation tar ut avgift för andrahandsuthyrning – saknar stöd i lagen

Lund 500 kronor. Det är vad stiftelsen för Smålands nations bostäder begär från hyresgäster som hyr ut i andra hand. Men avgiften har inget stöd i lagen, menar Hyresgästföreningens jurist. Och inte heller studentnationen tycker om avgiften. ”Det rimmar illa med socialismen”, säger en företrädare.
Foto: Anders Högmark (kollage)
Stiftelsen som hyr ut studentbostäder på Smålands nation i Lund tar en avgift på 500 kronor om en andrahandsuthyrning beviljas. Detta är både nationen och Hyresgästföreningen kritiska till.

Det är stiftelsen Smålands nations bostäder som hyr ut lägenheter och korridorsrum på Kastanjegatan i centrala Lund. Stiftelsens är fristående från nationen, men ett villkor för den som vill hyra bostad är ett medlemskap i Smålands.

Stiftelsen informerar på sin hemsida under den avdelning som handlar om andrahandsuthyrning att ”En administrativ kostnad på 500 SEK debiteras dig”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anna Alsmark är sekreterare i stiftelsen Smålands nations bostäder. När Hem & Hyras reporter ringer henne känner hon inte till informationen på hemsidan, och kan inte svara på frågan om avgiften gäller alla ansökningar eller bara beviljade uthyrningar. Hon ber att få återkomma, och när hon har gjort detta kan hon berätta att avgiften bara gäller beviljade uthyrningar. Detta har också ändrats på hemsidan.

– Det är inget konstigt med det och det är ingen oskäligt hög summa, säger hon.

Men enligt Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen, finns det inget lagligt stöd för någon avgift, oavsett om ansökan beviljas eller avslås.

Läs ocksåEn husockupant 10 år senare - så gick det för Trulsa

– Det finns en hyreslag som säger att hyresgästen ska vända sig till hyresvärden för att få tillstånd vid andrahandsuthyrning. Det finns ingenting i den lagen som säger att man får ta betalt, säger han.

Mats Lindahl rekommenderar att en hyresgäst som vill få ett besked om andrahandsuthyrning istället vänder sig direkt till Hyresnämnden. Då måste nämligen hyresvärden svara.

Enligt Mats Lindahl förekommer det att hyresvärdar försöker ta betalt för sådant som ingår i deras skyldigheter, till exempel andrahandsuthyrningar och besiktningar i samband med flytt.

Annons
Läs ocksåKarta: Det hände med de ockuperade husen

Enligt Anna Alsmark infördes avgiften under förra året, och motiveras av stiftelsens administrativa kostnader ökar vid andrahandsuthyrning.

– Vi har en väldigt kärv ekonomisk situation för stiftelsen så därför har det blivit så att man ser över alla små och stora kostnader, säger hon.

Det svåra läget beror enligt Anna Alsmark på att det sedan flera år tillbaka då tidigare styrelser prioriterat att hålla nere hyrorna istället för att genomföra nödvändiga renoveringar.

Vad anser ni att ni har för lagligt stöd för att ta ut avgiften?

– Alltså, jag känner faktiskt inte till det och vet inte om du känner till något som jag inte känner till men jag har inte reflekterat så mycket över den här avgiften, säger Anna Alsmark.

Den senaste tvisten mellan en hyresgäst och stiftelsen som rörde en andrahandsuthyrning och behövde lösas i hyresnämnden inträffade 2005. Anna Alsmark medger att frågan inte är så betungande för stiftelsen men ser också avgiften som ett sätt att inte uppmuntra till andrahandsuthyrningar.

Byggnaden Korpamoen på Smålands nation i Lund.

Rebecca Schalén är nationsombud på Smålands nation, och blir förvånad när Hem & Hyra berättar om avgiften.

Annons

– För mig är det helt nytt, säger hon.

– För mig personligen låter det väldigt märkligt.

Andrahandsavgiften är ingenting som diskuterats i nationens styrelse tidigare, men nu när hon vet om det ska hon ta upp frågan på ett möte.

– Vi ska se om det är någonting som vi kan göra från vår sida. Även om vi inte är de som faktiskt hyr ut lägenheterna så står vi ändå bakom våra medlemmar och de som bor här, säger Rebecca Schalén.

Smålands har en plattform som bland annat slår fast att nationen är socialistisk och ska ”arbeta för att den socioekonomiska snedrekryteringen till universitet och högskola bryts”.

– Det är klart att det rimmar illa med socialismen, säger nationsombudet.

Fakta: Stiftelsen Smålands nations bostäder
  • Stiftelsen äger 242 bostäder i centrala Lund.
  • Heltidsstuderande vid högskola eller universitet samt medlemmar i Smålands nation har förtur till bostäderna.

Källa: Stiftelsen Smålands nations bostäder

Fakta: Smålands nation
  • Nationen grundades 1668.
  • Sedan 1970-talet har nationen en uttalat socialistisk hållning. Enligt den plattform som nationen godkände 2014 ska Smålands ”verka partipolitiskt obundet och oberoende för socialism och främja medvetenhet och kritiskt tänkande”.
  • Nationen har klubblokaler på Kastanjegatan i Lund.

Källa: Smålands nation

Fakta: Andra studentnationer i Lund med bostäder

Ingen av dessa nationer tar ut någon avgift vid andrahandsuthyrning.

Läs också Smålands nation vill säga upp överliggare Uppsagd student får bo kvar Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.