Annons

5 000 lägenhetsinbrott – lägsta nivån sedan 2004

Nyheter Förra året anmäldes drygt 5 000 lägenhetsinbrott. Stockholms kommun stod för var fjärde anmälning, men boende i skånska Burlöv var lika drabbade. Siffran är preliminär, men Polisen talar om ett positivt trendbrott.
Antalet inbrott minskade förra året, både i lägenheter och småhus.

I Stockholm, Burlöv och ytterligare sju kommuner – se listan över alla landets kommuner nedan – kom förra året minst 0,1 procent av invånarna hem till en länsad lägenhet, visar statistik som Brottsförebyggande rådet, Brå, offentliggjorde på torsdagen.

Samtidigt ser det betydligt bättre ut än de senaste åren. Antalet anmälda fullbordade bostadsinbrott minskade under året. För lägenheter var minskningen 19 procent – till den lägsta nivån sedan 2004. Minskningen av fullbordade inbrott i villor och radhus var ännu större, 28 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Antalet inbrott har gått ner i hela landet och allra mest i Stockholm, konstaterar Tomas Håkansson. De senaste åren av sin 37-åriga poliskarriär har han jobbat på Nationella operativa avdelningens utvecklingscentrum Syd som har det nationella ansvaret för bland annat mängdbrott dit inbrott räknas.

Utvecklingen är inte bara glädjande, den är också överraskande, säger han.

Annons

– Jag är ganska överraskad jag också, trots min långa yrkeserfarenhet.

Läs ocksåStor minskning av antalet inbrott i landet

Mycket analysarbete återstår innan man kan sätta fingret på vad som ligger bakom minskningen, men Tomas Håkansson är ganska säker på att gemene man har blivit mer medveten om hur man skyddar sig.

– Man har ett annat säkerhetstänk. Det har varit mycket skrivet om det, säger han och lägger till att företeelser som grannsamverkan har blivit allt vanligare.

Han tror också att rent polisiära insatser har haft en effekt, detta trots att en mycket liten del av alla bostadsinbrott klaras upp.

Annons
Läs ocksåPolisen: "Buset kommer alltid in"

Handlar minskningen om början på en nedåtgående trend eller ett hack i kurvan? Tomas Håkansson tror och hoppas på det förstnämnda.

– Nu är vi jätteintresserade av att ta reda på vad det beror på. Att se hur vi ska bibehålla det här är minst lika viktigt.

Fakta: Fullbordade lägenhetsinbrott de senaste åren

Källa: Brå

Fakta: Lägenhetsinbrott, kommun för kommun

Inte sedan 2004 har det skett lika få lägenhetsinbrott som under förra året. Klicka på de olika rubrikerna nedan för att sortera i valfri ordning, till exempel antal inbrott per 100 000 invånare.

Källa: Brå

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.