HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

5 200 lägenheter i Varberg får höjd hyra

Varberg Hyresmarknadskommittén i Stockholm har sagt sitt: De flesta hyresgäster hos Varbergs Bostad får höjda hyror med i snitt 2 procent.

Redan i höstas inleddes förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad om årets hyreshöjningar. Hyresvärden ville höja hyrorna med 3,4 procent, medan Hyresgästföreningen ville att hyrorna skulle vara oförändrade under 2014.

Efter ett tag stod det klart att parterna inte kunde komma överens. Den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm kopplades in, men trots medlarbud kunde man inte nå en uppgörelse.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Därför har hyrorna nu istället bestämts självständigt av Hyresmarknadskommittén (HMK). Hyreshöjningarna gäller från första april, och varierar beroende på om värme och varmvatten ingår i hyran eller inte.

Då både värme och varmvatten ingår höjs hyran exempelvis med 2,11 procent. För en lägenhet med en månadshyra på 5 000 kronor innebär det en höjning med 105 kronor.

Hyreshöjningarna för knappt 400 lägenheter i Bua blir något större än Varbergs Bostads andra lägenheter. Ett fåtal lägenheter får ingen hyreshöjning alls.

Annons
Läs ocksåDragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Helene Tilling, som förhandlat för Hyresgästföreningens räkning, säger att diskussionerna med Varbergs Bostad varit svåra.

– Bolaget har en god ekonomi, vilket vi påpekar varje gång. De tycker å sin sida att deras hyror ligger mycket lägre, både jämfört med privatvärdarna i Varberg och med andra allmännyttiga bolag.

– Men man kan inte jämföra på det sättet. Det skiljer sig åt när det gäller standard och byggår. Varje ort förhandlas för sig.

Läs ocksåDirektverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningenPensionärerna Alf Johansson och Yvonne Bredgaard tänder ljus för att hålla värmen i sin hyresrätt i Varberg. De har kallhyra och direktverkande el i ett dragigt hus där golvet ligger direkt på en betongplatta.

Är HMK:s beslut om hyreshöjningarna ett bra beslut för hyresgästerna?

Annons

– Det som är positivt är att höjningarna börjar gälla från första april och inte från årsskiftet. Det betyder att hyresgästerna bara får en månads retroaktiv hyra.

Varbergs Bostad är å sin sida i stort nöjda med hyreshöjningarna.

– Från bolagets sida upplever vi att Hyresmarknadskommittén fattat ett väl avvägt beslut, säger ekonomichefen Rolf Nielsen i ett pressmeddelande.

Läs också Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.