Annons

40 000 sjukpensionärer missar att söka bostadstillägg

Nyheter 40 000 personer med sjuk- ­eller aktivitetsersättning missar bostadstillägg som de har rätt till. Försäkringskassan får skarp kritik från Riksrevisionen för att inte pengarna når fram till alla som verkligen behöver dem.
Rutinerna har ändrats så att alla som söker och beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning får information om bostadstillägget flera gånger, säger Daniel Hansson på Försäkringskassan.

Tanken är att bostadstillägget ska ­bidra till att personer med låg sjuk- eller aktivitetsersättning kan ha en ­skälig levnadsnivå och bostadsstandard. Men var fjärde missar att ­ansöka och i snitt går de miste om 1 300 kronor i månaden, enligt Riksrevisionens beräkningar i rapporten Mörkertal inom bostadstillägget.

Tillägget är behovsprövat och varje person måste själv göra en ansökan, något som alltså många missar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kan bero på att alla inte vet om att de är berörda, att det är för krångligt att söka eller att de inte vill ha något som de uppfattar som ett bidrag. Det kan också bero på att en del av målgruppen har funktionshinder eller sjukdomar som gör det svårt att klara av ansökan.

Oavsett orsak är problemet så omfattande att Försäkringskassan måste arbetat mer aktivt med att få fler att söka, enligt Riksrevisionen. Det kan vara avgörande för den enskilde.

– Andelen personer med låg ekonomisk standard är mycket hög i dessa grupper jämfört med resten av befolkningen. Ett bostadstillägg skulle lyfta många av dem över gränsen för låg ekonomisk standard, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Annons
Läs ocksåSjuka halkar efter - glöms bort när bostadstillägget höjs för äldrebostadstillägg

Daniel Hansson är områdeschef för bland annat bostadstillägget på Försäkringskassan. Han säger att rutinerna redan har ändrats så att alla som söker och beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning får information om bostadstillägget flera gånger.

– Vi kan se att det har gett effekt och att andelen som får bostadstillägg ökar, men naturligtvis kan vi göra mer, säger han.

Under våren ska Försäkringskassan lansera en funktion på hemsidan, där det går att preliminärt räkna ut om man har rätt till bostadstillägg. Senare kommer man också skicka brev till personer som kan komma ifråga och uppmana dem att gå in på webben.

Läs ocksåFattig trots bostadstillägg - Monica ställs inför svåra val

Pensionsmyndigheten, som har ansvar för bostadstillägget för ålderspensionärer, har länge fått kritik för att mörkertalet där är ännu högre. Riksrevisionen uppskattar att 129 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg inte får det. Detta har uppmärksammats flera gånger och regeringen har gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att lösa problemet. Numera är man tydlig med att alla som har under 15 000 kronor i pension bör kolla om de har rätt till bostadstillägg.

Annons

Någon motsvarande tumregel för personer med sjuk- och aktivitetsersättning vill dock inte Försäkringskassan ge.

– Det är den enskildes sammanvägda situation som avgör och vi vill inte vilseleda någon. Det man kan säga är att om man har låg inkomst i förhållande till bostadskostnaden, så bör man söka, säger Daniel Hansson.

Fakta: Har du rätt till bostadstillägg?
  • Om du har sjuk- eller aktivitets­ersättning och låga inkomster i förhållande till din hyra kan det vara värt att ansöka.
  • Du behöver inte ha ersättningen på heltid och du behöver inte vara ­ensamstående.
  • Om du har barn och får bostads­bidrag kan du samtidigt ha rätt till bostadstillägg.
  • Ta fram uppgift om din inkomst, dina boendeutgifter och eventuellt sparkapital.
  • Gör ansökan på forsakringskassan.se, sök på bostadstillägg.
  • Behöver du hjälp? Ring Försäkringskassans kundtjänst på 0771-524 524.
Läs också Myggan som fick Göran på fall Mia, 56, tvingas låna av barnen - blir utan höjt bostadstillägg "Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.