HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Advokat vräks – ägde villa och hyrde ut sin lägenhet olovligt

Stockholm Han äger ett stort hus på Västkusten. Men hävdar att han bor i sin hyresrätt i Stockholm. Nu blir advokaten av med hyresrätten som han har hyrt ut olovligt i andra hand, enligt ett beslut i hovrätten.
Foto: Kenneth Samuelsson
Advokaten blev uppsagd från lägenheten i Norra Djurgårdsstaden.

Bakgrunden till händelsen är att mannen får ett kontrakt till en hyresrätt i Norra Djurgårdsstaden 2016. Men i januari 2018 upptäcker hyresvärden att personen inte är folkbokförd i lägenheten utan varit folkbokförd i en villa i en mindre kuststad på Västkusten sedan 90-talet. Ett hus som han också är ensam ägare till.

Hyresvärden svarar med att säga upp mannen från kontraktet. Värden menar att advokaten har hyrt ut den olovligt i andrahand till sin son och dennes flickvän, som är folkbokförda i lägenheten. Hyresvärden hävdar också att advokaten inte har något behov av lägenheten eftersom han är ensamägare till ett hus på 160 kvadratmeter.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Mannens reaktion blir att folkbokföra sig i lägenheten våren 2018.
Han hävdar också att lägenheten är hans permanentbostad och att han har behållit huset som en pensionsförsäkring, som han senare ska sälja. Eftersom han menar att han bor i lägenheten med sin son så rör det sig inte heller om någon olovlig andrahandsuthyrning, enligt advokaten.

Men hyresnämnden menar att allt talar för att advokaten haft sitt permanenta boende i villan på Västkusten. Inte minst det faktum att hyresgästen folkbokförde sig i lägenheten först efter hyresvärden ifrågasatt varför han inte var folkbokförd där.

Annons

Men hyresgästen nöjde sig inte med hyresnämndens beslut utan överklagade till hovrätten som nyligen beslutade att gå på hyresnämndens linje.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hovrätten håller med nämnden om att det faktum att hyresgästen inte varit folkbokförd i lägenheten mellan 2016 och 2018 talar för att det är villan som varit hans permanentbostad.

Hovrätten tycker inte heller att det är till mannens fördel att han inte har angett något konkret skäl till att han inte varit skriven i lägenheten, förutom att han har sin advokatverksamhet på Västkusten.

Annons

En annan sak som hovrätten menar talar emot mannens påstående är att det inte är sannolikt att mannen skulle bott med sin son och dennes sambo på 69 kvadratmeter under en lång tid samtidigt som han haft tillgång till villan på Västkusten.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Hem & Hyra har försökt att nå advokaten för en kommentar, utan resultat.

Läs också Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Anita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.