Annons

Åke vill inte förhandla hyran själv

Västra Götaland Hyresvärden KIA med dotterbolag är inte längre intresserade av att förhandla hyror med Hyresgästför­eningen. Bolagen föredrar att träffa överenskommelser med sina tusen hyresgäster utan mellanhand. – Jag befarar att hyran kommer att höjas mycket då, säger hyres­gästen Åke Ranghem.

Han flyttade tillsammans med hustrun in i trean på Döbelnsga­tan 84 i Borås 1995.

Annons
Här har de ordnat det hem­trevligt. De trivs och tycker att det är lugnt och skönt i huset fast de upplever att skötseln blivit sämre med nuvarande ägaren.
Paret betalar 5 212 kronor i månaden inklusive kabel-tv och parkeringsplats.
Årets hyror har ännu inte förhand­lats. Ärendet ligger hos hyres­nämnden.
– Blir det ingen förhandling, då kör de över oss hyresgäster helt, säger Åke Ranghem.
Newsec är besvikna
Vi vill ha ett gott samarbete med Hyresgästföreningen. Det sä­ger KIA:s förvaltare Newsec. Men policyn är att inte närmare kom­mentera ärendet i media. – När det gäller uppsägningen av förhandlingsordningen i Borås kan vi bara säga att vi inte upplever att samarbetsklimatet bygger på den ömsesidiga respekt som krävs för att kunna genomföra en godtagbar förhandling, säger Ce­cilia Ahlqvist, kommunikations­ansvarig.
– Vi har gjort det vi kan för att bjuda in till diskussion, men Hy­resgästföreningen har inte tagit emot vår utsträckta hand. 
Hyresnämnden avgör tvisten
Hyresgästföreningen är kritisk till att hyresvärden KIA genom sin förvaltare Newsec sagt upp avtalet. En orsak till uppsägningen kan vara att föreningen stoppade hy­reshöjningen förra året.
– Vi är en garant för att hy­rorna blir rättvisa och det gynnar alla hyresgäster. Det ger trygghet, säger Hyresgästföreningens för­handlare Alf Mölleryd.
Han har nu vänt sig till hyres­nämnden för avgörande.
Hyresgästföreningen vill ha ett konstruktivt samarbetsklimat som bygger på ömsesidig respekt inom ramen för avtalet.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.