Annons

Aktivitetshus i Angered hotat

Göteborg Sedan 2012 har hundratals aktiviteter för barn och unga ägt rum på Kryddan i Lövgärdet. Men i sommar har Kryddan hållit stängt och framtiden är oviss.
Åsa Knide hjälper Maxa Einarsson, Hamza Bakir och Abigail Barbosa med tårttillverkningen under en workshop på aktivitetshuset Kryddan. Arkivfoto: Erik Yngvesson.

Förra veckan kastade någon en gatsten genom rutan på Kryddans lokaler vid torget i Lövgärdet. My Welther, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Angered, läser in ilska och besvikelse i vandalismen.

– Det finns en frustation hos ungdomarna. Precis som i många förorter är man trött på projekt som lovar guld och gröna skogar, men som bara kommer och går. Vi har haft öppet tre somrar men i år är det stängt, och jag tycker att det står en känsla av svek runt det här, säger hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kryddan är en riktad mötesplats för barn och unga, och drivs som ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, stadsdelsnämnden i Angered och bostadsbolagen Poseidon och Victoria Park. Sedan starten för tre år sedan har satsningen drivits i projektform, och bland annat fått integrationsstöd från Göteborgs stad. Men nu vill Hyresgästföreningen få stadsdelsnämndens stöd för att göra om verksamheten till ett så kallad idéburet offentligt partnerskap, IOP.

– Vi vill ha ett kvalitativt bra, långsiktigt arbete. När Göteborg glider isär allt mer så behövs det insatser som är betydligt längre än bara två-tre år. Den tiden är ju ungefär vad det tar att bara bygga upp ett förtroende, säger My Welther.

En ansökan om IOP skickades i april. My Welther säger att man hade räknat med svar senast i juni, men fortfarande inte har fått något. Därför fick Kryddan stå stängt över sommaren.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

– Har vi inte fått något svar i slutet av augusti får vi hålla ett styrgruppsmöte för att försöka hitta någon sorts tillfällig lösning. Just nu hänger hela verksamheten i limbo, säger My Welther.

Annons

Målet med Kryddan är att aktivitetshuset ska fungera ungefär som en fritidsgård, men samtidigt vara något mer. Tanken är att involvera det lokala civilsamhället.

– Vi vill att det ska vara barnens mötesplats, där äldre ungdomar kan fungera som ledare och förebilder. Men det ska också handla om demokrati och inflytande. En vanlig fritidsgård växer man ifrån, men här ska det erbjudas möjlighet att fortsätta engagera sig när man blir äldre, säger My Welther.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

På ett sätt handlar det om att gå tillbaka till rötterna. Fritidsgårdar/ungdomsgårdar var från början en folkrörelse, men sögs upp av kommunerna på 1950-talet.

– Nu backar det offentliga undan och då måste vi återta förlorad mark. Här ute är det svårt att få jobb, bostad, fäste i vuxenvärlden. Därför behöver vi fånga upp barn och unga innan livet börjar kännas så hopplöst att kriminalitet framstår som ett alternativ, säger My Welther.

Hon ser det också som en del i en nödvändig nytändning för Hyresgästföreningen.

Annons

– Föreningens ursprung är att vara en politisk och social aktör i det lokala samhället, inte bara ett försäkringsbolag. En mötesplats som Kryddan kanske inte kan förändra världen, men den kan få enskilda att gå samman och göra något bättre av sitt lokalsamhälle.

LÄS MER:

Rum för egna idéer på Kryddan i Göteborg

Fakta: Mötesplatsen Kryddan

Erbjuder kafé, möteslokaler och aktiviteter i Lövgärdets centrum.
Ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Poseidon, Victoria Park och stadsdelsförvaltningen Angered.
Hitta mötesplatsen på Facebook: sök ”Kryddan i Lövgärdet”.

Läs också Pippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet" Grannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.