Annons

Alebyggen kräver hög höjning

Göteborg Kommunala Alebyggen har de senaste åren krävt kraftiga hyreshöjningar, men fått backa. Nu försöker bolaget igen. Inför 2015 kräver Alebyggen en höjning på i snitt 4,99 procent.

Alebyggen motiverar sitt krav med höjda avgifter och taxor, samt att kommunpolitikerna kräver att bolaget levererar en hög vinst.

Det är inte första gången bostadsbolaget begär höjningar runt 5 procent. Alebyggen har kommit med liknande krav upprepade gånger under de senaste åren, men fått vika ner sig i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Den senaste överenskommelsen i februari i år landade på 1,65 procent, jämfört med begärda 3,7. Ett resultat som enligt vd Lars-Ove Hellman skulle tvinga Alebyggen att hålla igen på underhållet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Patric Hultskär, förhandlare för Hyresgästföreningen Västra Sverige, tycker att problemet ligger hos politikerna.

– Kommunens krav är orimliga. Samtidigt som man stället höga avkastningskrav på Alebyggen, 5 procent, kräver man att bolaget både ska bygga nytt och satsa på underhållet. Vi tycker tvärtom att med tanke på det allmänna läget, med reporänta på noll procent och minimal inflation, så bör man vara återhållsam med hyreshöjningar, säger Patric Hultskär.

Annons

Under senare delen av 2000-talet hade Alebyggen låga hyreshöjningar, och 2009 sänkte man till och med hyran. Men på 2010-talet har alltså tonen varit en annan. Och även om Alebyggen inte fått igenom sina högsta krav, så har höjningarna  vissa år varit bland de högsta i länet. 2012 höjde även Ale kommun bolagets borgensavgift, vilket ledde till högre hyror för hyresgästerna.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Alebyggen äger och förvaltar omkring 2 200 lägenheter.

Annons

RELATERAT
Här hittar du Hem & Hyras lista över höjningar i Västra Götaland. Här är de yrkanden som kommit in hittills. Båda listorna uppdateras löpande.

Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra
Läs också 94 miljoner skäl för förhandlingsystemet Nu höjer Alebyggen hyran Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.