HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alingsåshem prisat för sin upprustning av Brogården

Alingsås Att göra passivhus av miljonprogramshus visade sig vara en god idé. Nu har Alingsåshems renovering av Brogården prisats på EU-nivå.
Foto: Alingsåshem
Brogården i Alingsås har fått mycket uppmärksamhet som första miljonprogramsområde att rustas upp till passiv hus. Nu har området även fått pris från EU-kommissionen.

Det var 342 bidrag som nominerades till hållbarhetspriset Susbstainable Energy Europe Award som delas ut under EUs hållbarhetsvecka. Brogården, det miljonprogramsområde i Alingsås som rustats upp till till energisnåla hus enligt passivhus-standard, fick priset i en av sex kategorier. Delvis på grund av att området inte bara tar hänsyn till miljön utan även till människorna som ska bo där.

– Det var hållbarheten i Brogården-projektet som gjorde avtryck. Att vi tog hänsyn till den sociala hållbarheten framförallt, att människor kan bo kvar i alla stadier av livet, säger vd Ing-Marie Odegren i ett pressmeddelande.

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

Miljonprogramshus har ofta problem med dåligt inomhusklimat, hög energiförbrukning och låg tillgänglighet. Med upprustningen av Brogården vill Alingsåshem komma till rätta med alla dessa problem. Förutom att göra husen klimatsmarta med hjälp av isolering och värmeväxlare har man omdisponerat ytorna och gjort lägenheterna mer lättillgängliga.

Skanska hade totalentrepenad på projektet och Ing-Mari Odegren tror att samarbetet har varit avgörande. 

– Var och en har inte helhetssynen i ett sådant här stort projekt, det sker i summan av att alla arbetar tillsammans, säger hon. 

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Alingsåshem var först ut i Sverige med att göra om miljonprogramhus till passiv hus. Förra året stod området klart. 

Fakta: Brogården

Renoveringen omfattade 16 hus med 300 lägenheter. Husen började renoveras 2008. I februari 2009 var det första huset redo för inflyttning. Förra året var hela området klart. 

Läs också Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Oliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö - "Lättare att få lägenhet hos en privat värd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.