Annons

Alingsåshem prisat för sin upprustning av Brogården

Alingsås Att göra passivhus av miljonprogramshus visade sig vara en god idé. Nu har Alingsåshems renovering av Brogården prisats på EU-nivå.
Foto: Alingsåshem
Brogården i Alingsås har fått mycket uppmärksamhet som första miljonprogramsområde att rustas upp till passiv hus. Nu har området även fått pris från EU-kommissionen.

Det var 342 bidrag som nominerades till hållbarhetspriset Susbstainable Energy Europe Award som delas ut under EUs hållbarhetsvecka. Brogården, det miljonprogramsområde i Alingsås som rustats upp till till energisnåla hus enligt passivhus-standard, fick priset i en av sex kategorier. Delvis på grund av att området inte bara tar hänsyn till miljön utan även till människorna som ska bo där.

– Det var hållbarheten i Brogården-projektet som gjorde avtryck. Att vi tog hänsyn till den sociala hållbarheten framförallt, att människor kan bo kvar i alla stadier av livet, säger vd Ing-Marie Odegren i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Miljonprogramshus har ofta problem med dåligt inomhusklimat, hög energiförbrukning och låg tillgänglighet. Med upprustningen av Brogården vill Alingsåshem komma till rätta med alla dessa problem. Förutom att göra husen klimatsmarta med hjälp av isolering och värmeväxlare har man omdisponerat ytorna och gjort lägenheterna mer lättillgängliga.

Annons

Skanska hade totalentrepenad på projektet och Ing-Mari Odegren tror att samarbetet har varit avgörande. 

– Var och en har inte helhetssynen i ett sådant här stort projekt, det sker i summan av att alla arbetar tillsammans, säger hon. 

Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

Alingsåshem var först ut i Sverige med att göra om miljonprogramhus till passiv hus. Förra året stod området klart. 

Annons
Fakta: Brogården

Renoveringen omfattade 16 hus med 300 lägenheter. Husen började renoveras 2008. I februari 2009 var det första huset redo för inflyttning. Förra året var hela området klart. 

Läs också Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.