HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allians ska rädda Kryddan i Angered

Göteborg Det blev inget utbyggt kommunalt stöd till aktivitetshuset Kryddan i Lövgärdet. Istället ska Hyresgästföreningen och bostadsbolagen ta hjälp av andra föreningar med verksamheten.

Kryddan är ett aktivitetshus för barn och ungdomar beläget i Angereds centrum.

De senaste tre åren har verksamheten drivits som ett samarbetsprojekt mellan Hyresgästföreningen, stadsdelsförvaltningen och bostadsbolagen Poseidon och Victoria Park (som efterträtt Stena). Men nu är projekttiden slut och som Hem & Hyra skrivit om tidigare hotas Kryddans existens.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Redan i våras skickade Kryddans styrgrupp in en ansökan om att göra om projektet till ett IOP (idéburet offentligt partnerskap), en form av mer permanent samarbete med kommunen. Men vid ett möte nyligen konstaterade man att den vägen var en återvändsgränd. Pengarna som skulle behövas i stadsdelens budget fattades helt enkelt.

– Men alla parter var överens om att vi vill fortsätta med detta. Alla är beredda att satsa för 2016, säger Daniel Lundh på Hyresgästföreningens avdelning för lokalt utvecklingsarbete.

Problemet är att pengarna i princip bara räcker till lokalhyra och administration. För att få till aktiviteter i huset vänder man sig nu till andra föreningar. Verksamheten ska rikta sig till barn mellan 8 och 12 år, förutom det finns det få begränsningar.

Läs ocksåPippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet"

– Vi vill skapa en samarbetsallians, både med det lokala föreningslivet och med andra organisationer. Tillsammans kan vi skapa en stor bredd på verksamheter på Kryddan. Vi vill ha en levande mötesplats, säger Daniel Lundh.

Nu har en rad föreningar bjudits in till ett workshopmöte. IFK Göteborg, Röda Korset, MBV, Göteborgs-varvet och Friluftsfrämjandet står på gästlistan, men även lokala hyresgästföreningar och lokala nätverk som Stödnätet och GUTS, en mötesplats för tjejer i Angered.

– Alla jag pratat med ser vikten av att delta i det här. Formen är nog ganska inbjudande för organisationer som vill etablera sig i Angered, de erbjuds en arena och vår roll blir att stå för samordningen, säger Daniel Lundh.

Läs ocksåGrannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare

Workshopmötet kommer att hållas den 6 oktober.

LÄS MER:

Aktivitetshus i Angered hotat

Rum för egna idéer på Kryddan

Läs också Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.