Annons

Allmännyttan får undantag från energikrav

Nyheter Nu är det klart. Den svenska allmännyttan får ett undantag från det energidirektiv som EU-parlamentet beslutat om.

I förrgår klubbades beslutet i EU-parlamentet. Det innebär bland annat att medlemsländerna förbinder sig att renovera tre procent av golvytan för offentliga byggnader årligen för att sänka energiförbrukningen rejält. Enligt det ursprungliga förslaget skulle den svenska allmännyttan inkluderas i begreppet ”offentliga byggnader”, något som skulle kräva miljardinvesteringar och därmed höjda hyror. Nu får den svenska allmännyttan, som saknar motsvarighet i andra EU-länder, ett undantag från reglerna. 

Skrivningen med krav på individuell mätning av värme och varmvatten i flerfamiljshus finns dock kvar. Men medlemsländerna kan bevilja undantag om det inte är tekniskt och ekonomiskt försvarbart. Vid nyproduktioner av hyresrätter är det i dag vanligt med individuell mätning.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Den markeringen är viktig eftersom vi annars ser en risk för att kraven på installation av mätare i flerbostadshus kan bli mycket kostsamma för fastighetsägarna, utan att vi för den skull får någon garanti för att energieffektiviseringen i sig ska kunna finansiera den nödvändiga investeringen, säger Sabos vd Kurt Eliasson i en kommentar.

Annons
Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.