Annons

Allmännyttor överger hyresrätten

Skåne ​Villor i Hjärup, ägarlägenheter i Trelleborg, kooperativa hyresvillor i Lund. När kommunala bostadsbolag bygger nytt är det inte längre självklart att det blir hyreslägenheter.

​ – Vi vill bredda utbudet till våra kunder och det finns en efterfråga, förklarar Göran Gunnesson (m), styrelseordförande i Trelleborgshem.

Annons
 
Trelleborgshem planerar att bygga ägarlägenheter i centrala Trelleborg – och är inte de enda som tänker nytt. Staffanstorpshus har haft planer på ett exklusivt villaområde i Hjärup.
 
Simrishamnsbostäder färdigställde nyligen lägenheter som var tänkta att bli bostadsrätter. Bristande intresse tvingade dock Simrishamnsbostäder att göra om bostäderna till hyresrätter.
 
Och LKF i Lund utreder möjligheterna att bygga kooperativa hyresrätter i Dalby. Insatsen för en villa kan bli 600 000 kronor med en hyra på 9 800 kronor.
 
– Vi skulle hellre bygga vanliga hyresrätter för alla. Men det här kan vara en möjlighet att bygga trots slopade subventioner. Vi tror att intresset är stort, säger Peter Mellvé, vd för LKF.
 
Hyresgästföreningen är mycket tveksam till att kommunala bostadsbolag bygger annat än hyreslägenheter.
 
– Det finns så många andra som kan bygga dyra lägenheter, varför ska då allmännyttan göra det? Man överger grundtanken med allmännyttan, säger Bo Nilson, regionordförande.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.